Agyonlőttek egy elnökjelöltet Ecuadorban, pártja épületét fegyveresek foglalták el + videó

A drámai események után az elnök országos szükségállapotot rendelt el, hat embert őrizetbe vettek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 10:09
null
A woman is assisted after being wounded after shots were fired at the end of a rally of Ecuadorian presidential cadidate Fernando Villavicencio in Quito, on August 9, 2023. Ecuadorian presidential candidate Fernando Villavicencio was shot dead after holding a rally in Quito on Wednesday evening, local media reported, citing Interior Minister Juan Zapata. Mr. Villavicencio, a 59-year-old journalist, was one of eight candidates in the August 20 presidential election. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megölték helyi idő szerint szerda este az ecuadori elnökválasztás egyik jelöltjét egy quitói kampányrendezvényen – közölték a helyi hatóságok. Az elnök országos szükségállapotot rendelt el, hat embert őrizetbe vettek. A helyi sajtó szerint Fernando Villavicenciót agyonlőtték, de a rendőrség és a belügyminisztérium nem közölt részleteket. A tájékoztatás szerint a merénylet után lövöldözés alakult ki, nem sokkal később a merénylő is belehalt sebesüléseibe.

Az emlékére és küzdelmére esküszöm, hogy a bűncselekmény nem marad megtorlatlan

– írta a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon Guillermo Lasso jelenlegi elnök. 

A szervezett bűnözés nagyon messzire merészkedett, de a törvény teljes ereje sújt le rájuk

– tette hozzá az elnök, aki egyúttal hatvan napra országos szükségállapotot rendelt el, és hangsúlyozta azt is, hogy az augusztus 20-ra kiírt elnökválasztást megtartják.

Lasso háromnapos nemzeti gyászt is elrendelt. Az ügyészség tájékoztatása szerint a támadásban még kilenc ember sebesült meg, köztük egy parlamentiképviselő-jelölt és két rendőr.

Villavicencio pártja, az Építő Mozgalom (Movimiento Construye) az X-en arról számolt be, hogy a merénylettel párhuzamosan fegyveresek a párt egyik irodáját is megtámadták Quitóban. 

A párt korábban azt fontolgatta, hogy a politikai erőszak miatt felfüggeszti kampánytevékenységét, de Villavicencio ezt ellenezte.

A Lasso-kormány szerint a többi között mexikói és albán szervezett bűnözői csoportok vetélkedése miatt fokozódott az erőszak az országban. A biztonsági kérdések a kampány egyik központi témájává váltak az országban. A gyilkosság után a többi elnökjelölt megütközésének adott hangot, és többen felfüggesztették kampányukat.

Villavicencio korábban szakszervezeti vezető, majd újságíró volt. Rafael Correa elnöksége idején börtönbüntetésre ítélték rágalmazás miatt, mert bírálta Correát. Akkor Peruba menekült. Támogatottsága a felmérések szerint mintegy 7,5 százalékos volt, amivel ötödiknek számított az elnökválasztási versenyben.

A gyilkosságot követően két jelölt, Yaku Perez és Jan Topic felfüggesztette választási kampányát, egy másik, Otto Sonnenholzner pedig azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt.

Borítókép: Egy sebesült nőt ápolnak, miután lövések dördültek Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt gyűlésének végén, Quitóban, 2023. augusztus 9-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.