Ciolacu román kormányfő: Senki előtt nem térdelünk le

Románia miniszterelnöke és miniszterei „senki előtt nem térdelnek le, nem hajbókolnak senkinek és nem hajtják végre senkinek a parancsát” − jelentette ki Marcel Ciolacu. A miniszterelnök az augusztusra tervezett brüsszeli útjának élénk romániai sajtóvisszhangja kapcsán fogalmazott így a pénteki kormányülés elején.

null
ROMANIA-POLITICS Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója arra emlékeztet, hogy Ciolacu és a bukaresti kormány több tagja a Romániában évek óta nagy vitát kavaró − elsősorban a korábban a rendvédelmi szervekben, illetve az igazságszolgáltatásban dolgozók − magas különnyugdíjakat szabályozó törvény módosításáról, az adóügyi intézkedésekről, valamint az idei költségvetési hiányról készül egyeztetni az Európai Bizottsággal. 

Brüsszel ezek rendezésétől tette függővé Románia számára az uniós helyreállítási alapokból történő kifizetések harmadik szakaszát. 

Ciolacu megfogalmazása vélhetően összefüggésben van azzal, hogy egy friss felmérés szerint kevesebb mint egy évvel a jövő évi európai parlamenti választások előtt az egyik fő téma a közbeszédben a szuverenitás kérdése. A megkérdezettek nagy többsége − hatvan százaléka − úgy véli, 

a nemzetállamoknak nagyobb döntési jogot kell kapniuk, még akkor is, ha ez korlátozza az Európai Unió döntéseit.

Egy tavaly őszi közvélemény-kutatás is azt jelezte: a romániaiak többsége szerint a bukaresti vezetésnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. Akkor az Avangarde intézet mért hatvanegy százalékos támogatottságot ennek az irányvonalnak a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze tizenhat százalékon állt. A romániai közvélemény-kutatások már jó ideje jelzik a szuverenista politika népszerűségét.

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.