Egyházszakadásokat okoz az agresszív genderlobbi

Óriási botrány robbant ki Észtországban, mert a nyugati progresszív divatnak megfelelően az egyházakban is egyre erősebb a genderlobbi, az LMBTQ-közösség agresszív módon próbálja kisajátítani a hitet. Így gondolják legalábbis az Észt Metodista Egyház tagjai, akik független ágként folytatják tovább.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 13:10
Doves,Fly,Into,The,Woman,Hands,Against,The,Background,Of
1917555536 Fotó: Natali _ Mis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felekezet nem ért egyet azzal, hogy a nemzetközi Egyesült Metodista Egyház (UMC) néhány megközelítésében egyre nagyobb teret engedett az LMBTQ-jogoknak. A Fegyelem könyve, a metodisták törvénykönyve ugyanis tiltja az azonos neműek házasságát és a meleg lelkészek felszentelését. Az  Észt Metodista Egyház, az EMC ezért kilépett a nemzetközi felekezeteket tömörítő egyházból. 

Azért döntöttünk úgy, hogy kilépünk, mert egy ideje úgy érezzük, hogy az UMC olyan úton halad, amely ellentétes az egyház általunk értelmezett tanításával, sőt saját szabályaival is. Úgy látjuk, hogy többé nem lehetséges számunkra, hogy a globális Egyesült Metodista Egyház részei legyünk

– jelentette ki az észt közmédiának Robert Cerenkov, a mintegy ezerötszáz hívőt számláló észt felekezet vezetője. 

A kivált tagok azonban most úgy vélik, hogy a metodisták közül sokan az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában azon dolgoznak, hogy eltöröljék a Fegyelem könyvének törvényeit. 

A függetlenségről az Észt Metodista Egyház tagjai egy szavazást is tartottak korábban, és 97 százalékos többséggel támogatták az indítványt. A hívek ezután arról is döntöttek, hogy az egyházi vagyon és eszközök július 1-jével kerüljenek át az önálló Észt Metodista Egyházhoz.  

Nem az észt metodisták az elsők, akiknek elegük van a genderlobbiból. Az Egyesült Metodista Egyházból kilépő gyülekezetek száma idén nyárra már meghaladta az ötezret is. 2022-ben kétezer gyülekezet vált ki, 2021-ben pedig háromezer.   

Májusban a Cseh Köztársaság éves konferenciája kétharmados többséggel megszavazta az autonóm Csehországi Metodista Egyház megalakítását.   

Tavaly pedig Bulgáriában és Szlovákiában is megszavazták az egyesült metodisták, hogy azonnal elhagyják a nemzetközi egyházat, és átlépnek az újonnan alakult Globális Metodista Egyházba, egy teológiailag konzervatív, szakadár felekezetbe. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Natali _ Mis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.