Élesen bírálta Oroszországot a moszkvai kínai nagykövetség

A nagykövet nehezményezte, hogy öt kínai állampolgártól megtagadták a belépést Oroszországba.

Gábor Márton
Forrás: Politico2023. 08. 05. 20:20
Daily life in Moscow
Daily life in Moscow MOSCOW, RUSSIA - MARCH 28 : Chinese tourists walk at Moscow's Red Square as the State Historical Museum is seen at the background in Moscow, Russia on March 28, 2019. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moszkvai kínai nagykövetség pénteken bírálta az általuk brutális és túlzott bűnüldözési politikát, aminek köszönhetően öt kínai állampolgártól megtagadták az országba való belépést.

A kínai WeChat közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében a nagykövetség azt írta, hogy az incidens 

súlyosan sértette a kínai állampolgárok törvényes jogait és érdekeit.

A kínai állampolgárokat július 29-én állították meg, amikor megpróbáltak belépni Oroszországba. A közlemény szerint ismételten, akár négy órán keresztül faggatták az utasokat. Később pedig törölték a kínaiak turistavízumait és megtagadták tőlük a belépést.

„Az incidens nincs összhangban a baráti kínai–orosz kapcsolatok általános helyzetével és a két ország közötti egyre szorosabb baráti személycserék tendenciájával” – jelentette ki a nagykövetség, majd hozzátették, hogy „az orosz félnek haladéktalanul ki kell derítenie az incidens okát, aktív intézkedéseket kell tennie a negatív hatások kiküszöbölésére, és biztosítania kell, hogy hasonló incidensek a jövőben ne történhessenek meg”.

Peking mindössze két nappal azelőtt, hogy Oroszország 2022. február 24-én megkezdte az Ukrajna elleni háborút, határok nélküli partnerséget vállalt Moszkvával. Kína emellett sokak szerint Moszkva egyik legnagyobb szövetségese, aki nem ítélte el az orosz vezetést az Ukrajna ellen indított háború miatt.

Borítókép: Kínai turisták sétálnak a Vörös téren, Moszkvában (Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.