Évtizedes hagyománnyal szakíthat a brit kormányfő

Tíz év után Rishi Sunak lehet az első brit miniszterelnök, aki kihagyja a minden év szeptemberében esedékes ENSZ-közgyűlést.

Magyar Nemzet
Forrás: The Telegraph2023. 08. 04. 8:46
SUNAK, Rishi
München, 2023. február 18. Rishi Sunak brit miniszterelnök felszólal a müncheni biztonságpolitikai konferencián 2023. február 18-án. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit miniszterelnök egyelőre nem erősítette meg, hogy elmegy New Yorkba az ENSZ szeptemberi közgyűlésére – írja a The Telegraph brit napilap. 

Ez meglehetősen szokatlan lépés lenne, hiszen elődei az elmúlt évtizedben mindig részt vettek a tanácskozáson.

Hasonló döntésért egészen David Cameronig kell visszamennünk, aki 2013-ban hagyta ki a közgyűlést.

Sunaknak azonban jó oka van arra, hogy alaposan megfontolja a részvételét. Szeptemberi programja máris igen sűrűnek ígérkezik, a hónap elején például Indiába látogat a G20-as csúcsra. Ráadásul október elején nagy megméretés vár rá: a Konzervatív Párt éves kongresszusa, amely számára az első lesz pártvezetőként. A tét pedig nagy, hiszen nem csupán rendbe kell szednie az utóbbi időben alaposan megtépázott pártot, de 

arról is meg kell győznie a képviselőket, hogy alkalmas a konzervatívok vezetésére a 2025 elején esedékes választáson.

Természetesen a Munkáspárt részéről máris megérkezett a kritika: David Lammy árnyék-külügyminiszter szerint „Rishi Sunak lesz az első miniszterelnök, aki egy évtized óta kitér az ENSZ közgyűlése elől, ami a Konzervatív Párt elszigetelődő külpolitikájának mélypontját jelentené.”

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.