Fegyveres támadás történt Svédország izmiri konzulátusa ellen

Pattanásig feszült a helyzet a Korán-égetések miatt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 21:39
null
Stockholm, 2023. július 31. A Korán egy példányát égeti el egy tüntetõ Stockholmban, a Mynt téren 2023. július 31-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson Fotó: Oscar Olsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveres támadás történt kedden Svédország tiszteletbeli konzulátusa ellen a nyugat-törökországi Izmir városában – közölte Izmir tartomány kormányzója. A tájékoztatás szerint az elkövető egy mentális problémákkal küzdő ember volt, aki a konzulátus épülete előtt meglőtte a svéd diplomáciai képviselet egyik török alkalmazottját. A súlyosan sebesült férfit kórházban ápolják.

Úgy tudni, a támadó a keleti Agri tartományból származik. A török állampolgárságú elkövetőt elfogták, büntetőeljárás indult ellene.

A svéd külügyminisztérium egyelőre nem reagált a történtekre. Ankara és Stockholm között az utóbbi időben feszült a viszony nem utolsó sorban a stockholmi Korán-égetések miatt. Legutóbb hétfőn két tüntető a svéd parlament épülete előtt elégette a muszlimok szent könyvének egyik példányát. Az utóbbi hetekben több ilyen incidens is történt, ami miatt számos muszlim ország, köztük Törökország is tiltakozását fejezte ki.

Borítókép: A Korán egy példányát égeti el egy tüntető Stockholmban, a Mynt téren 2023. július  31-én. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.