Ferenc pápa: Marseille-be és nem pedig Franciországba megyek

Franciaországba tett látogatása nem éri el az állami szintet.

Magyar Nemzet
Forrás: ouest-france2023. 08. 07. 12:04
FERENC pápa
Lisszabon, 2023. augusztus 7. Ferenc pápa sajtóértekezletet tart egy repülõgép fedélzetén a lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról Rómába visszatérõben 2023. augusztus 6-án. A katolikus egyházfõ bejelentette, hogy a következõ, 38. alkalommal tartandó világtalálkozót legközelebb 2027-ben rendezik, Szöulban. MTI/AP/ANSA pool/Maurizio Brambatti Fotó: Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa egy repülőgép fedélzetén a lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról Rómába visszatérőben tartott sajtótájékoztatót, amelyen több témát is érintett. Többek között arról beszélt, hogy a szeptemberre Franciaországba tervezett útja nem állami szintű látogatás lesz.

Marseille-be megyek, nem Franciaországba

 − mondta Ferenc pápa aki már többször is hangsúlyozta ezt, több helyszínen is. 

A szeptember 22-23-ra tervezett út nem minősül állami látogatásnak, ez pedig több francia keresztényben is félreértést okozhat. Mint mondta, volt Strasbourgban 2014-ben, most pedig Marseille-be megy, de nem Franciaországba, majd hozzátette, hogy ettől függetlenül nincs semmi baja Franciaországgal. 

A probléma, ami aggasztja, az a mediterrán probléma, ezért utazik Marseille-be, mondta az egyházfő, aki szerint „a migránsok kizsákmányolása bűn”. 

A marseille-i egyházmegye szeptember 18. és 24. között találkozókat szervez olyan témákban, mint a gazdasági egyenlőtlenségek, a migráció és a klímaváltozás, amelyre a pápát is meghívták, hogy találkozzon az egyház embereivel és a keresztény fiatalokkal. A nagyközönség számára nyitott misét celebrál majd a tengeren eltűnt migránsok emlékére.

„A Földközi-tenger egy temető, de a legnagyobb temető Afrika északi részén található” − tette hozzá.

Ferenc pápa azt is elmondta, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök felkereste, hogy találkozna vele a látogatás során, amire a tervek szerint, szeptember 23-án kerülhet sor. 

Borítókép: Ferenc pápa sajtóértekezletet tart egy repülőgép fedélzetén a lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról Rómába visszatérőben 2023. augusztus 6-án (Fotó: MTI/AP/ANSA pool/Maurizio Brambatti)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.