időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Fontos megállapodást kötött Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij

Gábor Márton
Forrás: MTI
2023.08.23. 20:45 2023.08.23. 20:55
Fontos megállapodást kötött Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij

Fontos megállapodások születtek a Volodimir Zelenszkijjel folytatott négyszemközti tárgyaláson – derült ki Novák Katalin Facebook-bejegyzéséből.

Többek között közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állít fel a két ország, amin keresztül az elnökök azonnal kapcsolatba tudnak lépni egymással.

A két ország közötti kapcsolatokat emellett egy új dokumentumban is fixálni fogják, amelynek előkészítését az egyeztetést követően megkezdték. 

A háborúval, illetve a háborús helyzettel kapcsolatban, Magyarország további segítséget helyezett kilátásban, így az egyeztetések során előkerült a háború által érintett gyermekek ügye, illetve az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula is, amelynek egyeztetéseibe Magyarország is be kíván kapcsolódni.

Végül, de nem utolsósorban szó volt a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogairól is, amellyel kapcsolatban Novák Katalin köztársasági elnök oldalán közzétett poszt szerint mielőbbi előrelépést fognak elérni. 

Novák Katalin látogatása kapcsán az ukrán elnök is megszólalt, aki a Twitteren közzétett posztjában örömét fejezte ki a látogatással kapcsolatban, és azt írta, 

Hálás vagyok Novák Katalin elnök asszony látogatásáért és a harmadik Krími Platform csúcstalálkozón való részvételéért. Megbeszéltük Ukrajna EU- és NATO-integrációját, valamint kétoldalú kapcsolataink fejlesztésének módjait.

Borítókép: Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.