„Háború lenni rossz, béke lenni jó”

„Háború lenni rossz, béke lenni jó” – jelentette ki az orosz–ukrán háborúról Szánthó Miklós, aki szerint a katonai konfliktus lokális maradhatott volna, ha Oroszország nem méri félre a katonai képességeit, és ha a Nyugat nem reagál ilyen „érzelemdúsan”. A háború azonban kitört, és felszínre hozott olyan folyamatokat, amelyek a pár évtizeddel ezelőtt a világban kialakult erőegyensúly megbomlását mutatják.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 10:51
MCC Feszt
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója az MCC Feszt After nevű rendezvényen úgy fogalmazott:

Bár az Egyesült Államok továbbra is őrzi szuperállam szerepét, de e majdnem hegemón pozíciója leáldozóban van, új vetélytársak jelentkeztek, például Kína és más felemelkedő országok, amelyek igenis érdekeltek abban, hogy az eddigi világrendet saját szájuk íze szerint formálják át.

Ezért is veszélyesnek tartja a háború folytatását és ezen keresztül Európa Oroszországról való totális leválasztását, mert ezzel Moszkvát Peking karjaiba lökjük. Ha pedig ez megtörténik, az kezelhetetlen kihívást jelenthet a nyugati civilizáció számára. A békepárti magyar álláspont ezért egész Európa és a Nyugat érdekét jobban képviseli, mint a brüsszeli szirénhangok – mondta.

Szánthó Miklós vitatta, hogy Kína leszállóágban lenne, hiszen az ázsiai állam már számos gazdasági mutatóban megelőzte az Európai Uniót. Amerikával kapcsolatban pedig megjegyezte: ha az USA európai fókuszai megváltoznak, és Németország helyett Lengyelország lesz Washington fő európai partnere, akkor abban a rendszerben Magyarországnak lehet keresnivalója.

A Magyarország elszigeteltségére vonatkozó megjegyzésekre Szánthó Miklós úgy reagált: ez optikai csalódás, a sajtó által kontrollált, nem normális dolgokat csináló, háborúpárti, migránspárti, progresszív, fősodrú baloldali politikai áramlat mondja ezt, pedig a valóság az, hogy Magyarország továbbra is a Nyugat része, csak megmarad normálisnak. Szánthó szerint azonban az azonnali tűzszünet és a béketárgyalás vezetne célra.

Szánthó Miklós végül úgy fogalmazott, hogy nemzetstratégiai érdek a napokban Budapesten tárgyaló állami vezetők országaival foglalkozni.

Borítókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója az MCC Feszt Afteren (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.