Hamarosan elérhet a lángtenger egy kanadai várost + videók

Bár most Lahaina tragikus pusztulása áll a nemzetközi érdeklődés középpontjában, nem csupán Hawaii küzd az erdőtüzekkel. Kanadában az Északnyugati Területek központjának – és egyetlen városának – lakóit szólították fel lakóhelyük elhagyására, Tenerifén pedig öt falut kellett evakuálni.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 9:00
French firefighters assist with Canada wildfires
French firefighters assist with Canada wildfires QUEBEC, CANADA - JUNE 23 : (----EDITORIAL USE ONLY – "MANDATORY CREDIT - FREDERIC CHOUINARD / SOPFEU" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of wildfires at Lebel-sur-Quevillon in Quebec, Canada on June 23, 2023. FREDERIC CHOUINARD /SOPFEU / Handout / Anadolu Agency (Photo by FREDERIC CHOUINARD /SOPFEU / Han / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Frederic Chounard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanadában az északi sarkkörtől mintegy négyszáz kilométerre található, húszezer lakosú Yellowknife városára adtak ki kitelepítési parancsot a lángok közelsége miatt. A külső kerületekben élőknek azonnal, a többi lakónak péntek délig kell elhagynia otthonát az Északnyugati Területek közigazgatási egység központjának számító, húszezer lakosú városban.

A hatóságok szerint a lángtenger jelenleg 17 kilométerre jár a településtől, és a hétvégére elérheti a várost. Azért adták ki korán a kiürítési parancsot, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni, és autóval is elhagyhassák a települést, mielőtt le kellene zárni az autópályát, ami gyakorlatilag bármelyik pillanatban megtörténhet – olvasható a The Guardian brit napilap tudósításában. A terület vezetői repülőgépeket is biztosítanak az evakuáláshoz, ezek közül az első ma helyi idő szerint 13 órakor száll fel, a műveletet pedig addig folytatják, míg mindenkit biztonságba nem juttatnak.

A hatóságok mindenkit felszólítottak, hogy a füst miatt óvatosan vezessenek, és segítsék egymást a város elhagyásában.

Az Északnyugati Területek teljes területén szükségállapotot hirdettek még kedden este. A Nagy-Rabszolga-tó déli partjától néhány kilométerre található Enterprise település kilencven százaléka már a lángok martalékává vált, az onnan nem messze, a tó partján található Hay Riverben pedig zajlik a lakosok kimenekítése.

Eközben a Spanyolországhoz tartozó, Afrika partjai közelében található Kanári-szigeteken is tüzek tombolnak. Míg a múlt hónapban La Palmán kellett ezreket evakuálni, most a szigetcsoport egy másik részén, Tenerifén csaptak fel a lángok. A tűz az észekkeleti partvidéken keletkezett egy természetvédelmi területen, és mostanáig mintegy 800 hektárt perzselt fel – írja a BBC. A tűzoltók dolgát nehezíti a rendkívül meredek, sűrű erdőkkel benőtt terep, így szinte csak a levegőből tudnak harcolni a lángokkal.

Öt települést, Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña és Las Lagunetas falvakat ki kellett üríteni a lángok közeledése miatt.

Jó hír viszont, hogy a tűzoltóknak sikerült elvágni a lángok útját Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa, a Teide vulkán és az azt körülvevő erdők felé.

Borítókép: Francia tűzoltók is küzdenek a lángokkal Kanadában (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Frederic Chouinard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.