Ítéletidő tombol Észak-Európában, rengeteg a szerencsétlenség + videó

Heves esőzések áztatták hétfőn Skandinávia déli részét, az ítéletidő miatt vonat siklott ki és utak váltak járhatatlanná Svédországban és Norvégiában, de a Baltikum országaiban is jelentős fennakadásokat okoz az ítéletidő.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 19:10
null
Hudiksvall, 2023. augusztus 7. A baleset helyszíne 2023. augusztus 7-én, miután kisiklott egy személyszállító vonat két elsõ kocsija a svédországi Hudiksvall közelében. A 120 utas közül három sérültet kórházba szállítottak. A heves esõzés miatt a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt következett be a baleset. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Mats Andersson Fotó: Mats Andersson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A svéd és norvég meteorológusok legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki a hét több napjára, mondván, hogy a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár az egyhavi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal.

Svédország keleti részén a nap folyamán kisiklott egy személyvonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. Az incidens miatt három embert kellett kórházba szállítani. Svédországban vasárnap 25 ezer villámcsapást számoltak össze.

A heves széllökések és viharok felsővezetékeket rongáltak meg, fennakadásokat okoztak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban és a közutakon is.

 Norvégiában ezen felül ideiglenesen leállították a közlekedést egyes vasútvonalakon és elhalasztottak kültéri focimeccseket is. A norvég meteorológiai szolgálat által Hans névre keresztelt alacsony nyomású légköri képződmény vasárnap este érte el Svédországot, majd hétfőre Norvégiát. A helyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy lehetőleg maradjon távol a folyóktól, meredek lejtőktől és csak a legszükségesebb esetben induljon útnak. Kiterjedt anyagi károkra számítanak, tekintettel arra, hogy a következő napokban is heves esőzésekre lehet számítani.

Dániában szintén heves esőzések voltak, de itt csak alacsonyabb fokú, sárga riasztást adtak ki, míg Finnországban a meteorológusok közölték, hogy ott is heves viharok lehetnek a héten.

Ítéletidő tombol a Baltikum mindhárom országában is. Litvániában egy 50 éves nőt csaptak agyon kidőlő fák, Lettországban fák sokaságát tépték ki a heves szélviharok, egy Riga melletti faluban golflabda nagyságú jég esett. Az északi országokban van, ahol szerdáig 150 milliméternél is több csapadékot várnak egyes térségekben, ez sokszorosa az ilyenkor megszokott átlagnak.

Borítókép: A baleset helyszíne 2023. augusztus 7-én, miután kisiklott egy személyszállító vonat két első kocsija a svédországi Hudiksvall közelében. A 120 utas közül három sérültet kórházba szállítottak. A heves esőzés miatt a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt következett be a baleset. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Mats Andersson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.