Keresztény templomokat gyújtottak fel a feldühödött muszlimok + videók

Templomokat és keresztények otthonait gyújtották fel egy pakisztáni városban, miután a Korán meggyalázásával vádoltak meg két keresztény férfit. Az istenkáromlás súlyos, akár halállal büntethető bűncselekménynek számít az ázsiai országban, a helyiek azonban sokszor a saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 10:33
null
Dzsaranvala, 2023. augusztus 17. Megrongált keresztény templom és házak a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartománybeli Fejszálábád közelében fekvõ Dzsaranvalában 2023. augusztus 17-én. Az elõzõ nap egy templomot és több házat felgyújtottak, illetve megrongáltak muzulmánok, mert szerintük a helyi keresztény közösség két tagja meggyalázta a Koránt. MTI/AP/K. M. Csaudari Fotó: K. M. Csaudari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz, botokkal felfegyverzett ember vette körül a pakisztáni Dzsaranvala város keresztény templomait és otthonait. A CNN tudósítása szerint nyolc templomot gyújtottak fel, köztük a katolikus és a pünkösdista templomot, valamint az Üdvhadsereg templomát. A keresztény kolónia több házát is megtámadta és felgyújtotta a tömeg. A súlyos helyzetre való tekintettel a nők és a gyermekek elhagyták a várost.

Délelőtt 10 óra körül értem a boltomba, és már több száz ember gyűlt össze a templom előtt. Ekkor úgy döntöttem, hogy 10 perccel nyitás után bezárok

− nyilatkozta az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak Shahid Mehmood, akinek üzlete az Üdvhadsereg templomától mintegy 50 méterre található.

A feszültség azután keletkezett, hogy két keresztény férfit a Korán meggyalázásával vádoltak meg. A helyiek a keresztény kolónia lakóhelyének környékén kitépett Korán-lapokat találtak, rajtuk gyalázkodó szöveggel. Ezeket elvitték a helyi vallási vezetőhöz, aki tiltakozásra szólította fel a lakosokat.

Az istenkáromlás Pakisztánban súlyos bűnnek számít, akár halállal is büntethető. Az adatok szerint 1987 óta több mint kétezer embert vádoltak meg az erről szóló törvény alapján, és legalább nyolcvannyolcat meggyilkoltak.

A jogvédők felhívták a figyelmet arra, hogy a jogszabállyal gyakran visszaélnek és személyes bosszúra használják fel.

Néhány hete egy tanárt öltek meg, mert istenkáromlónak bélyegezték az óráján elhangzottakat, februárban pedig meglincseltek egy férfit hasonló okból kifolyólag. 2013-ban egy különösen súlyos incidens során több mint száz keresztény otthont gyújtottak fel Badani Baghban, mert egy húszéves férfi állítólag Mohamed prófétát gyalázta.

Anvar-ul-Hak Kakar pakisztáni ügyvivő miniszterelnök elítélte az erőszakot, Azad Marshall keresztény püspök pedig az ország keresztény lelkészeinek nevében döbbenetének és szomorúságának adott hangot.

Keresztény asszony megrongált háza előtt Dzsaranvalában 2023. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/K. M. Csaudari)

Borítókép: Megrongált keresztény templom és házak a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartománybeli Fejszálábád közelében fekvő Dzsaranvalában 2023. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/K. M. Csaudari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.