Ledózerolták a Wagner-harcosok egyik temetőjét Oroszországban + videó

Sajtóinformációk szerint a munkások nehézgépekkel tették a sírokat a földdel egyenlővé.

Gábor Márton
2023. 08. 26. 13:25
Az orosz Wagner-csoportot „oktatási szervezetként” jegyezték be Belaruszban. A magánhadsereg székhelye Mogilev régióban, a Tsel faluban található. (Fotó: DD Geopolitics / Twitter)
Az orosz Wagner-csoportot „oktatási szervezetként” jegyezték be Belaruszban. A magánhadsereg székhelye Mogilev régióban, a Tsel faluban található. (Fotó: DD Geopolitics / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tönkretették a Wagner-csoport zsoldosainak egyik temetőjét az oroszországi Szamarai területen: buldózerrel bontották el a sírokat, amelyekről előzőleg eltávolították a kereszteket is. Mindez azok után történt, hogy vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin szerdán életét vesztette, így a magánalakulat sorsa kérdésessé vált.

A helyi lakosok elmondása szerint a kereszteket és a koszorúkat a munkások felhalmozták, akár a szemétkupacokat, magukat a sírokat pedig nehézgépekkel rombolták le egyik pillanatról a másikra.

A közösségi médiában nagy értetlenkedést váltott ki a rombolás a Wagner-zsoldosok temetőjében, ahol számos katonát helyeztek végső nyugalomra.

Ez istenkáromlás. Emberek haltak meg Oroszországért, akiknek a sírját a földdel tettétek egyenlővé

– háborodott fel a közösségi médiában megosztott videójában egy férfi, aki a Wagner-csoport emblémáját viselte a pólóján. – Nem világos, hogy mi történik, minden keresztet és koszorút összegyűjtöttek – magyarázta.

 A helyi média szerint a lépés célja, hogy a területet lebetonozzák, és a sírok helyére fekete piramisokat állítsanak.

A Wagner-zsoldosok temetőjét néhány hónappal ezelőtt alakították ki. Nem sokkal később Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője a területen átadott egy emléktáblát, amelyet a fényképek alapján egyenlőre nem bontottak le.

A temető ledózerolásával egy időben egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a Wagner zsoldoscsoport harcosait, hogy tegyenek hűségesküt az orosz államnak, miután vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin szerdán életét vesztette. 

 

Borítókép: Az orosz Wagner-csoportot oktatási szervezetként jegyezték be Belaruszban. A magánhadsereg székhelye Mogilev régióban, a Tsel faluban található. (Fotó: Twitter/DD Geopolitics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.