Megfékezhetetlen tűzvész pusztít a Kanári-szigeteken + videók

A tenerifei erdőtűz több magyar állampolgárt is érint, de senki sincs közvetlen veszélyben.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 20. 17:11
SPAIN-WILDFIRE-CLIMATE A picture taken in the night of August 19, 2023 shows the fronts of the forest fire on hills above houses, in the Guimar valley on the Canary Island of Tenerife. The blaze, which officials say is the most "complex fire" to hit the Canary Islands in 40 years, broke out on August 15 in a mountainous area of northeastern Tenerife. 225 firefighters are struggling against the ferocious blaze which has so far destroyed nearly 5,000 hectares (more than 12,000 acres) of land, has a perimeter of 50 kilometres (30 miles) and led to the evacuation and/or confinement of some 7,600 people from nine population centers. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP) Fotó: Europress/AFP/Desiree Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 12 ezer embert kellett evakuálni a kanári-szigeteki Tenerifén tomboló erdőtűz miatt. A kiürítéseket vasárnap is folytatják, így ez a szám tovább emelkedik majd. Az érintett lakókat a távolabbi települések sportcsarnokaiban helyezték el, ahol a Vöröskereszt önkéntesei gondoskodnak róluk. Amellett, hogy ágyat biztosítanak nekik, tisztálkodószerekkel, ruhaneműkkel és étellel látják el őket, illetve többeknek pszichológus segít feldolgozni az eseményeket. 

„Közvetlen veszélyben senki sincsen, a kitelepítések elővigyázatosságból történnek. A legnagyobb baj a több mint 10 ezer hektár leégett természet, de mivel elsőbbséget élvez a lakott területek védelme, a tűz jelenleg korlátlanul pusztítja a növényzetet. 

Közvetetten ugyanakkor mindenki veszélyben van, északon jobban, délen kevésbé, mivel a levegő minősége kifejezetten ártalmas az egészségre 

– mondta el lapunknak Hermann-Boér Nóra, a Kanári-szigetek tiszteletbeli konzulja. 

Rengeteg magyar állampolgár lakik életvitelszerűen Tenerifén, vagy épp ott tölti augusztusi szabadságát. A konzul tájékoztatása szerint többeket is érint a természeti csapás. Mint mondta, 

Eddig 18 Tenerifén élő magyar család jelezte, hogy el kellett hagynia az otthonát, néhányan pedig önként költöztek át pár napra a sziget déli részére. 

Hozzátette, „a turisták közül csak azoknak kellett elhagyniuk a szállásukat, akik a hegyekben, magánházakban nyaraltak. Jelentkezett néhány család, akiknek ugyan nem kellett kiköltözniük a hotelből, mégis úgy döntöttek, hogy foglalnak egy másik szállást a sziget déli részén, de olyanok is vannak, akik a tervezettnél hamarabb véget vetettek a nyaralásnak és inkább hazautaztak.” 

Hermann-Boér Nóra a most Tenerifére készülő magyar állampolgároknak azt tanácsolja, hogy semmiképp se mondják le utazásukat a tűz miatt, viszont ha van rá lehetőségük, akkor az északra foglalt szállásukat cseréljék le egy délire. 

A tűzoltók erőn felül próbálják megfékezni a kedd óta tomboló lángokat, de továbbra sem járnak sikerrel és a tűz kontrollálhatatlanul terjed, kerülete pedig mostanra átlépte a 70 kilométert. 

A hatóságok tájékoztatása szerint az oltást nagyon megnehezíti a meleg, szeles időjárás, a domborzati viszonyok, illetve a tömény füst miatt most már a látási viszonyok is. 

A helyieket arra kérték, hogy zárják be az ajtókat, ablakokat és a lehető legkevesebb időt töltsék a szabad levegőn, azt is lehetőleg maszkban. 

Vasárnap reggel újabb 23 légi eszközt, köztük 5 hidroplánt vontak be a tűz elleni küzdelembe az egész éjszaka dolgozó, több mint 300 katona és tűzoltó mellett. A legutóbbi sajtóinformációk szerint a hatóságok egyre inkább azt gyanítják, hogy a tüzet valaki szándékosan okozta, és nem az időjárás váltotta ki, ahogyan azt eredetileg gondolták. 

A tenerifei tűzvész miatt úgy tűnik, idén is Spanyolország veszíti el Európán belül a legnagyobb erdőterületet. Idén már körülbelül 80 ezer hektár égett le, szemben az olaszországi 59 ezerrel és a görögországi 53 ezer hektárral.

Borítókép: Tűzvész pusztít Tenerifén (Fotó: AFP/Desiree Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.