Ősi, akár tizenkétezer éves tojást fedeztek fel Mexikóban

Ősi flamingótojás-kövületet találtak egy mexikóvárosi repülőtér építésekor .

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 20:27
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen figyelemreméltó épségben megmaradt, a pleisztocén földtörténeti korból származó, 8–12 ezer éves tojás hihetetlenül ritka – közölte az INAH mexikói örökségvédelmi intézet.

A Phoenicopteridae flamingo családhoz tartozó tojás felfedezése az első az amerikai kontinensen és a világban is csak a második a közlemény szerint.

A pleisztocén kor 2,6 millió évvel ezelőtt kezdődött és mintegy 11 700 évvel ezelőtt ért véget. A flamingótojás-fosszíliára 31 centiméter mélyen bukkantak rá egy palás agyagrétegben, a Felipe Ángeles repülőtér építése közben.

A flamingótojás-lelet arra enged következtetni, hogy a helyszínen 8000–33 000 évvel ezelőtt sekély vizű tó volt – közölték a mexikói tudósok, akik szerint a flamingók valaha Mexikó középső részén éltek.

A rózsaszín tollaikról ismert amerikai flamingófajták napjainkban többnyire Dél-Amerikában, a Karib-tenger térségében, a Yucatan-félszigeten és az Egyesült Államok délkeleti partvidékén élnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.