Összecsaptak a muszlimok és a hinduk, sok a halott, több százan őrizetben vannak

Több mint száz embert őrizetbe vettek Indiában a hinduk és muszlimok közötti összetűzésekben való részvétel miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 02. 18:49
null
Bagdad, 2023. június 30. Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én. Egy nappal korábban egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi, Salwan Momika tüntetõleg megtaposta és fegyújtotta a muszlimok szent könyvét Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. Az iraki kormány elítélte a provokációt, Marokkó pedig az eset miatt hazahívta svédországi nagykövetét. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil Fotó: Ahmed Dzsalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőszakot a kormányzó Indiai Néppárthoz közel álló hindu nacionalista csoportok felvonulása váltotta ki, mely egy többségében muszlimok lakta térségen keresztül haladt. A felvonulók egy része üzleteket, autókat és egy mecsetet is felgyújtott.

A hét elején Nuh körzetben történt zavargások ügyében elindított vizsgálatok még tartanak. Az erőszakcselekményekben hatan életüket vesztették és többen megsérültek – jelentette Manohar Lal Hattar, a harijánai törvényhozó gyűlés tagja.

A helyzet időközben normalizálódott.

Az erőszakhullám a környező régiókra, sőt a főváros, Újdelhi déli peremére is átcsapott. A karhatalom az érintett térségekben elővigyázatosságból megnövelte a biztonsági erők létszámát.

Az ellenzéki pártok azzal vádolják a helyi hindu nacionalista szervezetek vezetőit, hogy feszültséget provokálnak a muszlimokkal, akik a többségében hindu vallást követő, 1,4 milliárdos India lakosságának mintegy 14 százalékát teszik ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.