Politico: Kokain árasztja el Brüsszelt

„Az nem volt meglepő a számomra, hogy Brüsszelben nagy a bűnözés, de megdöbbentett a probléma nagysága” – fogalmazott egy belga politikus.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 25. 11:38
A brüsszeli Midi-pályaudvaron belga rendőrök ügyelnek a biztonságra, 2023.08.18-án. (Forrás: Belga News Agency_English / Twitter)
A brüsszeli Midi-pályaudvaron belga rendőrök ügyelnek a biztonságra, 2023.08.18-án. (Forrás: Belga News Agency_English / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megnövekedett a kábítószer-kereskedők, a vandalizmusok és a lopások száma. Egyik pillanatban sem biztonságos a környék” – fogalmazott Karim H’Didouane, a brüsszeli Midi pályaudvar melletti Radisson szálloda recepciósa a Politico hírportálnak. A politikai lap pénteken „Kokain árasztja el Brüsszelt, riadalom az EU központjában” címmel tett közzé egy cikket, amely az uniós bürokrácia központjának tartott belga főváros droghelyzetét írja le.

Mint írják, városszerte tapasztalható a drog és a lopások terjedése, egy másik recepciós beszámolója szerint öt év alatt ötször lopták el a pénztárcáját.

Az adatok szerint a rendőrség az elmúlt években rendre háromezer bűncselekményt regisztrál csak az állomás közelében.

A belga De Standaard napilap szerint ezek a számok azt jelentik, hogy a Midi pályaudvar területén majdnem annyi bűncselekmény történik, mint 13 flamand város – köztük Antwerpen vagy éppen Gent – összes pályaudvarán együttvéve.

A nyilatkozók szerint mindez komoly probléma a nemzetközi turisták szempontjából, akik a szállodákba érkezve „gyakran azzal nyitnak, hogy ellopták a táskájukat vagy megtámadták őket”.

A Politico beszámolója szerint a brüsszeli vonat- és metróállomások napközben biztonságosak, ám éjszaka a környéket elárasztják a tolvajok és a drogfüggők, akik ablakokat törnek be, kerékpárokat lopnak el és összeverekednek egymással – vagy másokkal.

A nyugtalanító tendenciát támasztja alá, hogy szerdán negyven brüsszeli városrész vezetése írt nyílt levelet „megkongatva a vészharangot a drogfogyasztás és a csökkenő biztonság” miatt. 

A közzétett új rendőrségi adatok szerint a bűnözés melegágya a művészetről és a szecessziós épületekről ismert Saint-Gilles városész.

Az nem volt meglepő a számomra, hogy Brüsszelben általában nagy a bűnözés, de megdöbbentett a probléma nagysága

– mondta Tomas Roggeman, a flamand konzervatív N-VA párt parlamenti képviselője. Hozzátette: szégyen, hiszen Brüsszel déli része a nemzetközi vasúti forgalom kapujaként is szolgál.

Amint arra a Politico rámutat, „a kábítószer-fogyasztás Belgium-szerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, kezdve a kokainfogyasztással 2021-ben, majd az amfetamin-használattal 2022-ben”. A szerek közül úgy tűnik, az erősen addiktív crack-kokainra „kattantak rá” a szerhasználók, amely egy brüsszeli segélyközpont által tavaly végzett felmérésben a „legnépszerűbb terméknek” mutatkozott, a válaszadók 67 százaléka használta ezt. 

A crack-kokain kokainból, sütőporból és ammóniából áll, ami kőszerű állaggá áll össze. Szakértők szerint a crack-kokain azért olyan „népszerű” a szerhasználók körében, mert egyszerűbb a fogyasztása – egy pipában elszívható – és olcsóbb is, mint a hagyományos kokain, vagy más „kemény drogok”, egy adag 10-20 euróba kerül.

Brüsszel és a belga egészségügyi miniszter is tisztában van a problémával, ám elmondásuk szerint a baj olyan sok várost érint, hogy további forrásokra és új megoldási javaslatra lenne szükségük a helyzet javítása érdekében. 

Ugyanis úgy tűnik, hogy a szerhasználók az eddigi program mellett a heroin helyett csupán a crack-kokainra tértek át.

Borítókép: A brüsszeli Midi-pályaudvaron belga rendőrök ügyelnek a biztonságra, 2023. augusztus 18-án (Forrás: Belga News Agency English/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.