Rengeteg gyermek van az embercsempészek áldozatai között

A Save the Children civil szervezet egy friss jelentése szerint Olaszországban az emberkereskedelem minden harmadik áldozata gyermek. Sokukat a földekre kényszerítik, hogy kimerítő mezőgazdasági munkákat végezzenek, másokat pedig szexrabszolgának adnak tovább.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan 757 új emberkereskedelemmel és kizsákmányolással kapcsolatos esetet azonosítottak 2021-ben a Save the Children jótékonysági szervezet szerint. Az egyik jelentéséből kiderül, hogy

az áldozatok egyharmada 18 év alatti volt, és inkább nőkről van szó.

Az áldozatok fő származási országa Nigéria volt, az összes érintett csaknem fele, 46,7 százaléka született az afrikai országban, ezt követi Pakisztán 8,5 százalékkal, majd Marokkó 6,8 százalékkal, Brazília 4,5 százalékkal, végül Elefántcsontpart 3,3 százalékkal. 

Ha az áldozatok kizsákmányolásának formáit tekintjük, a leggyakoribb esetben szexrabszolgaság várt az elraboltakra, 38 százalékuk jutott ilyen sorsa. Másokat, 27,3 százalékukat pedig valamilyen fizikai munkásnak adtak tovább.

A jelentés, amely főként az olaszországi Latina és Ragusa tartomány mezőgazdasági régióira összpontosított, megállapította azt is, hogy sok gyermek 12-13 éves korában kezdett dolgozni a földeken, és napi 20-30 eurót kaphat kompenzációként. Ez teljes munkaidős munka lehet, de gyakrabban részmunkaidős munkából áll. A szervezet arra figyelmezteti az olasz kormányt, hogy határozottabban lépjen fel az emberkereskedelem ellen, és a szolgasorba adott gyermekeket vegye gondozásba.

Néhány gyermeket már 10 éves korukban beforgatnak a kereskedelembe, hogy a betakarítások idején dolgoztassák őket. Általában a gyümölcsöket és zöldségeket szedik és csomagolják, míg mások növényvédő szerekkel permetezik a veteményest gyakran mindenféle védőfelszerelés nélkül.

A jelentés szerint ezekben a régiókban az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek nem vehetnek részt az oktatási rendszerben, semmilyen tanulmányokat nem folytatnak. Nem mehetnek társaságba, és nincsenek szabadidős tevékenységeik. Szinte mindegyikük el van szigetelve más gyermekektől, kivéve, ha a szállásaik közel vannak egymáshoz.

A jelentésben egy konkrét esetet is említenek a szerzők: egy kislányt, akit a szülei eladtak 5000 euróért, egy pulykáért és némi alkoholért cserébe, és végül egy gyermekprostitúcióval foglalkozó hálózathoz került. Amikor mindez kiderült, a hatóságok megpróbálták elfogni a szülőket, de hamar nyomuk veszett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.