Terrortámadástól tartanak Dániában, szigorú a határellenőrzés + videó

A dán rendőrség augusztus 17-ig meghosszabbítja a határellenőrzés fokozásáról szóló határozatot – jelentette a Danmarks Radio. A határellenőrzés fokozásáról szóló korábbi határozatot augusztus 3-án vezették be, és augusztus 10-ig volt érvényben.

2023. 08. 11. 19:23
null
Stockholm, 2023. július 31. A Korán egy példányát gyújtják meg tüntetõk Stockholmban, a Mynt téren 2023. július 31-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson Fotó: Oscar Olsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán kormány ismét drasztikusan megnövelte a biztonsági intézkedéseket a német határon. A kormány iszlamisták terrortámadásaitól tart, akik innen léphetnek be. A PET hírszerző szolgálat szerint a fenyegetettségi szint jelentősen megnőtt.

Az ok egy Korán-égetés a svéd fővárosban, Stockholmban, amelyet egy dán követett el. A jelek szerint bosszúakciókat terveznek emiatt.

– Nagyon komoly és veszélyes a helyzet – mondta Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter, aki hozzátette, hogy az országának ezért sokkal szigorúbb ellenőrzésre van szüksége a határokon.

Ez azt jelenti, hogy a dán rendőrség továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni a Svédországból és Németországból érkezőknél.

A szigorított ellenőrzések legalább augusztus 17-ig lesznek érvényben. A jelek szerint az ország attól tart, hogy Németországból iszlamista terroristák léphetnek be. Padborg, Krusa és Froslev határátkelőhelyeken mostantól lényegesen több rendőrt és még több civil nyomozót vetnek be.

Az ingázók és a német turisták is érintettek. Nekik mostantól igazolniuk kell magukat. A Rodbyhavn és Gedser kompkikötőkön keresztül történő belépéskor pedig a határőrök még több ellenőrzést végeznek, a járműveket is alaposan átvizsgálják.

Borítókép: A Korán egy példányát gyújtják meg tüntetők Stockholmban, a Mynt téren 2023. július  31-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.