Tüntetést tiltatnának be a muszlimok Hollandiában

A török nagykövetség előtt akar tüntetni a DENK.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 18. 18:44
Fotó: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hollandiai török muszlimokat képviselő DENK párt több civil szervezettel együtt a hágai önkormányzathoz fordult, arra kérve Jan van Zanen polgármestert, hogy tiltsa be a Pegida politikai mozgalom pénteki tüntetését, amelyet a török nagykövetség előtt akarnak megtartani − írta az NLTimes holland hírportál. 

Az iszlámellenes Pegida a közösségi médiában egy Korán-égetésről készült videóval jelentette be a tüntetést. A DENK és a civil szervezetek attól tartanak, hogy a demonstráción ez fog történni, ami véleményük szerint „nyílt gyűlöletre uszítás”.

A hágai polgármesterhez címzett levelükben a Pegida akcióit „elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő és provokatív cselekményeknek” nevezték, továbbá aggodalmukat fejezték ki a közrend és a közbiztonság megzavarása miatt is. 

Jan van Zanen válaszul közölte, hogy elhatárolódik az olyan cselekedetektől, amelyek ellentéteseket a tisztelettel és a befogadással, és elítélte a szükségtelen provokációt és bizonyos csoportok szándékos sértegetését. Hangsúlyozta azonban, hogy a holland jogszabályok nem adnak lehetőséget a demonstráció betiltására. 

Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter szerint a Korán-példányok tüntetéseken való megsemmisítése fokozott terrorfenyegetettséghez vezethet. Nyilatkozatában elmondta, hogy véleménye szerint a könyvek megsemmisítése „primitív” tett, azonban hozzátette: „nálunk Hollandiában ez megengedett”. 

Az elmúlt hetekben Dániában és Svédországban nagy társadalmi nyugtalanságot okoztak a Korán-égetések. Csütörtökön a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat a második legmagasabbra emelte a terrorfenyegetettségi szintet az országban.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.