Újabb őrültségre készül a német baloldali kormány: ismét bevándorlásösztönző intézkedéseket hoznának

Nem elégednek meg a német kormánykoalíció baloldali pártjai az idén várható rekordszámú migránsáradattal, további engedményeket akarnak tenni a családegyesítési törvényben, ami újabb százezrek beözönlésével jár majd.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 13:04
null
Catania, 2023. április 12. Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötõjébe 2023. április 12-én. Az olasz belügyminisztérium szerint 2023-ban már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese az elõzõ év azonos idõszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérõnek. A növekvõ migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb drasztikus lépésre készül az eleve elhibázott bevándorláspolitikában a német baloldali kormány. Az Augsburger Allgemeine Zeitung csütörtökön arról közölt cikket, hogy a szociáldemokraták és a zöldek ugyanazt a családegyesítési jogot kívánják biztosítani a kiegészítő védelemben részesülőknek, mint az elismert menedékkérőknek, amely után mindegyikük házastársa és gyermekei követhetik őket Németországba. 

A kiegészítő védelem olyan emberekre vonatkozhat, akiket személyesen nem üldöznek politikai, vallási vagy etnikai okokból, és ezért nem ismerik el őket menedékkérőként, de hazájukban polgárháború dúl, vagy akiket önkényes erőszak fenyeget.

A helyzet abszurditását egy konkrét példával is megvilágította a lap. Mint írták, az eset extrém, de csupán egy a sok közül. A 40 éves szíriai Ahmed A.-t menedékkérőként ismerték el és elhelyezték a Donau-Ries kerületben lévő menekültszálláson. A férfi nem beszél németül, és még nem talált munkát, ennek ellenére felesége, aki mindössze 14 éves volt, amikor összeházasodtak, és Libanonban rekedt, családegyesítést kér magának és tíz gyermekének. 

A zöldpárti Annalena Baerbock vezette külügyminisztérium visszautasította a donauwörthi járási hivatal aggályait, hogy nem tudnak elszállásolni egy ilyen nagy családot. A döntés értelmében így az anya és a gyerekek beutazhatnak Németországba. Ráadásul időközben bővült a család, megszületett a tizenegyedik gyerek is.

Egyelőre csak havi 1000 vízumból áll az a kontingens, amelyet elsősorban a németül már tudó, önmagukat ellátó hozzátartozóknak szánnak, de ha a baloldali pártoknak sikerül áterőltetniük a Bundestagon a törvénymódosítást, akkor újabb tömegek érkezhetnek Németországba családegyesítés címén.

A harmadik koalíciós partner, az FDP azonban továbbra is szkeptikus. 

Eddig nem láttam olyan meggyőző átfogó koncepciót, amellyel az önkormányzatok kapacitáskorlátait össze lehetne egyeztetni a humanitárius szempontokkal

– bírálta a szociáldemokraták és a zöldek elképzelését  Stephan Thomae, a képviselőcsoport ügyvezetője. Kifejtette: aki a családegyesítést szorgalmazza, annak meggyőző választ kell adnia arra a kérdésre, hogy a többgyermekes családok hol helyezkedjenek el, és hogyan teremthetők meg a szükséges bölcsődei, óvodai, iskolai férőhelyek a bevándorló családtagok növekvő száma mellett. 

A CSU szakértője, Andrea Lindholz arra hívta fel a figyelmet, hogy a szövetségi kormány nemcsak a korábbi évekhez képest, de a törvény által engedélyezettnél is több vízumot adott már ki idén. Vagyis a törvénysértéstől sem riad vissza a német baloldal, ha a migránsok nyakló nélküli befogadásáról van szó. 

Ráadásul 2023 nemcsak az illegális bevándorlás, hanem a családegyesítés szempontjából is rekordév lesz – kritizálta a kormányt Andrea Lindholz. 

A 300 ezer menedékkérelem mellett mintegy 130 ezer családegyesítési vízumra lehet számítani ebben az évben – hangsúlyozta a lapnak a CSU szakértője. 

Tavaly ez a két adat 244 ezer, illetve 117 ezer volt, tehát a tendencia egyértelműen növekvő. Ilyen folyamatok mellett ha a családegyesítés lehetőségét is kiterjesztik, az megoldhatatlan feladat elé állíthatja a német településeket, önkormányzatokat és a ma is túlterhelt szociális ellátórendszert.  

 

Borítókép: Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötõjébe 2023. április 12-én. (fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.