„Vállt vállnak vetve” – kazah férfiakat csábítana Moszkva a háborúba

Egyre több az orosz hadsereg által finanszírozott internetes hirdetés Kazahsztánban.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 08. 08. 10:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer dollárnak megfelelő havi fizetésért csábítanák a kazah férfiakat Ukrajnába harcolni – számolt be az Euractiv brüsszeli hírügynökség. Cikkük szerint az elmúlt időszakban egyre több az orosz hadsereg által finanszírozott internetes hirdetés Kazahsztánban.

Vállt vállnak vetve

− olvasható a Reuters által kiszúrt egyik hirdetésen, amelynek hátterében egy orosz és egy kazah zászló van. 

A jelentkezők nem maradnak üres kézzel: a szerződés aláírásakor 5300 dollárnak megfelelő összeget, ezt követően pedig havi kétezer dollárnyi fizetést ajánlanak nekik, emellett pedig más, nem részletezett pluszjuttatásokra is jogosultak. 

Kazahsztán hagyományosan Oroszország egyik legszorosabb szövetségese, mintegy hárommilliós oroszajkú kisebbség él az ország északi részein. A háború kirobbanását követően az kazah vezetés több ízben kiállt Ukrajna területi integritása mellett, és felszólította Moszkvát, hogy hagyja abba a „különleges katonai műveletet”. 

A közép-ázsiai ország törvényei büntetik, hogy valaki harmadik ország által vívott háborúban harcoljon fizetségért cserébe.

Mint azt az Euractiv is megemlíti, nem példátlan, hogy Moszkva a posztszovjet térség lakosait célozza meg toborzáskor, ugyanakkor ez a gyakorlat eddig Oroszországon belül történt, az itt élő és dolgozó közép-ázsiai népeket próbálták háborúba hívni. 

Egy kirgizisztáni férfit májusban tíz év börtönbüntetésre ítéltek, amiért csatlakozott a Luhanszkban harcoló orosz erőkhöz. Az orosz külügyminisztérium éppen a héten közölte: fontolóra veszik a kérést, miszerint orosz állampolgárságot adjanak a férfinak, s így mentsék meg a szabadságvesztéstől. 

Borítókép: Toborzóplakát Szentpéterváron (Fotó: AFP/NurPhoto/Celestino Arce)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.