Vége az ingyenpénz-osztásnak

Az alapjövedelmet többféle új támogatás váltja fel Olaszországban.

2023. 08. 01. 15:59
MELONI, Giorgia
Brüsszel, 2023. június 29. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a sajtó képviselõinek nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozása elõtt Brüsszelben 2023. június 29-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 1-től kezdődően alternatív társadalmi támogatások bevezetésére kerül sor, amely az év végén teljesen felváltja Olaszországban az Ötcsillag Mozgalom kezdeményezésére 2019-ben bevezetett polgári alapjövedelmet. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a kezdetektől ingyenes pénz osztogatásnak nevezte a polgári alapjövedelmet, és a választási kampány során ígéretet tett, hogy törölni fogja és a forrásokat inkább munkahelyek teremtésére fordítja. 

A segély 2019-től kezdődően összesen harmincmilliárd eurós kiadást jelentett az olasz államháztartás számára. A Meloni-kormány alternatív támogatásokat vezetett be a polgári alapjövedelem helyettesítésére azok számára, akiknek valóban nincs lehetőségük elhelyezkedni a munkaerőpiacon. 

A kormány döntését országszerte demonstrációk követték, elsősorban Dél-Olaszországban, mivel azokban a tartományokban vették a legtöbben igénybe, ahol magasabb volt a munkanélküliség aránya. Elsősorban Nápolyban, Tarantóban és Szicíliában vonultak utcára az emberek a polgári alapjövedelem megszüntetése elleni tiltakozásból. 

A Szicíliában található Terrasiniben egy férfi kísérletet tett önmaga és a polgármester irodájának felgyújtására.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép kabinet alternatív forrásokkal segít a nehéz anyagi helyzetben lévő háztartásokon, amelyek többek között a képzést és az elhelyezkedés lehetőségeit segítik. 

A társadalmi beilleszkedést segítő támogatást azok vehetik igénybe, akik állandó lakhellyel, állampolgársággal rendelkeznek, és akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az évi 9360 eurót. 

A kiegészítő jövedelem évi hatezer eurót jelent, amely 7560 euróra emelkedhet abban az esetben, ha a családtagok között súlyos fogyatékkal rendelkező személyek vannak. Ezt kiegészíti egyéves 3360 euróig terjedő lakhatási költségekhez való hozzájárulás, amely 18 hónapig vehető igénybe, egyhavi felfüggesztést követően további 12 hónapig hosszabbítható. 

A munkapiaci képzésre vonatkozó támogatás 2023 szeptemberétől lép érvénybe, amely havi 350 eurós támogatást jelent egyéves időtartamra a 18–59 éves korosztály számára, akiknek az egy főre jutó éves bevétele nem haladja meg a hatezer eurót. 

A 2023-as költségvetési törvényben arról is döntés született, hogy 

a kormány az alapvető élelmiszerek beszerzését lehetővé tevő támogatást nyújt azon háztartások számára, akiknek éves bevétele nem haladja meg az 15 ezer eurót.

Ők havi 382,50 eurós folyósítást vehetnek igénybe háztartásonként. A kormány a továbbiakban júliustól 290 euróval emelte meg a munkahelyi balesetet elszenvedett, munkaképtelen személyek jövedelmét. A polgári alapjövedelem teljes eltörlésére az év végével kerül sor. 

Az ellenzéki pártok meglátása szerint a kormány igazságtalan és arrogáns politikát folytat, egyetlen SMS üzenettel eltörli 196 ezer háztartás megélhetését. 

Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga elnöke úgy nyilatkozott, akinek nincs lehetősége elhelyezkedésre, annak a kormány továbbra is segíteni fog, a munkakerülőket azonban nem fogják eltartani a jövőben.

Az elmúlt években ugyanis számtalan visszaélés és botrány volt az alapjövedelem igénylése körül.

A segélyt eredetileg a foglalkoztatás élénkítésére és a mélyszegénységbe süllyedt, nehéz anyagi helyzetben lévő háztartások megmentésére vezették be, ehelyett azonban a munkavállalás visszaeséséhez vezetett, miközben a dúsgazdagok és a maffiózók a rendszert kijátszva vették éveken keresztül igénybe.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.