A hegyi-karabahi örmények letették a fegyvert

Oroszország közölte, hogy az azeri területen lévő, örmények lakta Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai megkezdték a fegyvereik átadását.

Forrás: MTI2023. 09. 23. 17:47
PASINJÁN, Nikol
Jereván, 2023. szeptember 22. A Nikol Pasinján örmény miniszterelnök ellen tüntetõk egyikét õrizetbe veszik rendõrök az örmény fõvárosban, Jerevánban 2023. szeptember 22-én. A tüntetõk az örmény vezetést és a kormányfõt tartják felelõsnek a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban történtek miatt, amely ellen Azerbajdzsán "terrorelhárító mûveletet" indított szeptember 19-én. MTI/EPA/Narek Alekszanján Fotó: Narek Alekszanján
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország közölte, hogy az azeri területen lévő, örmények lakta Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai megkezdték a fegyvereik átadását, miközben 120 ezer ott élő örmény jutott humanitárius segélyhez. A karabahi örmények szeptember 20-án kényszerültek beleegyezni a tűzszünetbe, huszonnégy órával azután, hogy az azeri hadsereg nagyszabású hadműveletet indított a beékelődés ellen.

A karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a fegyverek és a katonai felszerelések átadását az orosz békefenntartók felügyelete alatt

– közölte Oroszország, amely mintegy 2000 békefenntartót állomásoztat a térségben. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át.

Oroszország közölte, hogy több mint ötven tonna élelmiszert és más segélyt szállított Hegyi-Karabahba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közölte, hogy 28 ezer pelenkát, takarókat és tüzelőanyagot szállított a térségbe, és további szállítmányokat is útnak indít.

Örményország, amely 2020-ban elveszítette az azeri hadsereg ellen vívott háborút, közölte, hogy felkészül több tízezer hegyi-karabahi örmény fogadására, bár Nikol Pasinján örmény miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem szeretné, ha elhagynák otthonukat, ha nem feltétlenül szükséges.

Azerbajdzsán kedden kezdett terrorellenes műveletbe Hegyi-Karabahban, miután néhány katonáját megölték az onnan indított támadásokban. Az Egyesült Államok közölte: mélységesen aggasztják az azeri katonai lépések. Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy aggódik Hegyi-Karabah lakosságának humanitárius helyzete miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a Hegyi-Karabahot övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított terrorellenes műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

Borítókép: A Nikol Pasinján örmény miniszterelnök ellen tüntetők egyikét őrizetbe veszik rendőrök az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 22-én. A tüntetők az örmény vezetést és a kormányfőt tartják felelősnek a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban történtek miatt, amely ellen Azerbajdzsán „terrorelhárító műveletet” indított szeptember 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Narek Alekszanján) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.