Rendkívüli: megvan a megállapodás a tűzszünetről Hegyi-Karabahban

A hírek szerint a szemben álló felek elfogadtak egy orosz tűzszüneti javaslatot.

Forrás: Reuters2023. 09. 20. 12:55
null
Baku, 2021. november 8. Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fõvárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni gyõzelem elsõ évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án. MTI/EPA/Roman Ismayilov Fotó: Roman Ismayilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden indított „terrorellenes hadműveletet” Hegyi-Karabahban Azerbajdzsán. A harcok következtében legkevesebb hét civil életét vesztette, további 35-en megsebesültek, írta az MTI az Armenpress örmény hírügynökségnek a szakadár terület ombudsmanjának, Gegam Sztepanjánnak a közlésére hivatkozva.

Alig 24 órával azután, hogy Azerbajdzsán megindította az offenzívát, a konfliktusban álló felek tűzszünetet kötnek − írja a Reuters a cikkében, kiemelve, hogy a Hegyi-Karabahban élő örmények szerdán beleegyeztek az orosz tűzszüneti javaslatba, hiszen véleményük szerint ilyen körülmények között nincs más választásuk.

A Hegyi-Karabah Köztársaság hatóságai elfogadják az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának javaslatát a tűzszünetre

− közölte a szervezet.

Azerbajdzsán megerősítette, hogy tűzszüneti megállapodás született, amely hivatalosan helyi idő szerint 13 órakor lép életbe. A megállapodásról Rácz András Oroszország-szakértő közölt részleteket.

A szakértő posztja szerint:

  • Hegyi-Karabah feloszlatja minden fegyveres erejét, a nehézfegyvereket pedig kivonják Örményország felé. 
  • Az örmény erőket is kivonják a térségből − a szakértő szerint ennek kapcsán érdekesség, hogy Örményország eddig konzisztensen tagadta, hogy lennének ott örmény erők

Rácz András szerint a régió helyzetéről holnap kezdődik egyeztetés az azeri központi kormány és a helyi örmények képviselői között, terv szerint Jevlah városában.

Borítókép: Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fővárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni győzelem első évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Ismayilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.