A német külügyminiszter diktátornak nevezte a kínai elnököt

Az „évente 560 napot” dolgozó politikusnak nem ez volt az első hajmeresztő megszólalása a napokban.

2023. 09. 16. 16:29
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2023. május 11. Annalena Baerbock német külügyminiszter a francia, egyiptomi és jordániai hivatali partnerével a közel-keleti helyzetrõl tartott tanácskozást követõ sajtótájékoztatón Berlinben 2023. május 11-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annalena Baerbock német külügyminiszter diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt, amikor éppen arról beszélt, hogy a német kormány támogatja Ukrajnát. A német politikus Fox Newsnak adott interjújából szemlézett a Politico lap nemrég, ahol többek között arról is beszélt, hogy addig fogják támogatni Ukrajnát, ameddig csak kell. Majd hozzátette, hogy 

ha Putyin megnyerné a háborút, az milyen üzenet lenne a világ többi diktátorának, mint például Hszi kínai elnökek? Ezért fontos, hogy az ukránok megnyerjék a háborút.

 

Az egykor többre hivatott német külügyminiszternek az elmúlt időszakban többször voltak megdöbbentő kijelentései, de volt, amikor egész egyszerűen butaságot beszélt. 

Nemrég például azt állítottta, hogy egy évben 560 napot dolgozik.

Mondani sem kell, hogy népszerű lett ez a kijelentése az interneten, a TikTokot és a X-et is ellepték a reakciók, ahogy egyre többen nevetnek rajta. De nem csak ekkor mondott olyat, amiről még egy iskolás is tudja, hogy nem így van. Például amikor Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megüzente, hogy forduljon 360 fokot, ami ugye egy teljes kör, azaz ezek szerint Putyin jó irányba halad. 

Májusban pedig, amikor a német politikus kínai kollégájával, Csin Kang külügyminiszterrel tárgyalt Berlinben, a sajtótájékoztatón, miután Kang elmondta, hogy a céljuk a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése, Baerbock kifejtette, hogy nem lehet semlegesnek maradni a jó és a rossz harcában, mert az egyértelműen az agresszor mellé állást jelenti. Ez sem volt megfontolt kijelentés. Januárban az Európai Tanács közgyűlése előtt ráadásul szó szerint azt mondta, hogy Európa háborúban áll Oroszországgal, ami nyilvánvalóan harmadik világháborút jelentene, ha igaz lenne. 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.