A német külügyminiszter ön- és közveszélyes + videó

A helyzet mindenképpen lesújtó. Európa legnagyobb befolyású külügyminisztere egy időzített bomba.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 17:31
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2023. május 11. Annalena Baerbock német külügyminiszter a francia, egyiptomi és jordániai hivatali partnerével a közel-keleti helyzetrõl tartott tanácskozást követõ sajtótájékoztatón Berlinben 2023. május 11-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A német külügyminiszter, Annalena Baerbock kínai kollégájával, Csin Kanggal tárgyalt Berlinben. A megbeszélést sajtótájékoztató követte, amin Kang elmondta, hogy az orosz–ukrán háborúban Kína célja – amit valamennyi félnél következetesen képvisel – a mielőbbi tűzszünet, illetve a béketárgyalások megkezdése. A történetben eddig semmi szokatlan sincs, hiszen Kína hónapok óta ezt az álláspontot képviseli. Csakhogy aztán Baerbock is szót kapott. A német külügyminiszter – a diplomáciában meglehetősen szokatlan stílusban – kioktatta kínai kollégáját, és elmondta, hogy ebben a konfliktusban nem lehet semlegesnek maradni, mivel a jó és a rossz harcában semlegesnek maradni egyet jelent az agresszor mellé állással – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. 

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: teljesen világos, hogy ma a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy Kína Oroszország oldalán belép a háborúba. Ez világszintű konfliktust eredményezne. 

 

Erre kiáll Európa legnagyobb országának külügyminisztere és szinte kész tényként kezeli, hogy ez már lényegében meg is történt. Mindezt azok után, hogy a kínai külügyminiszter megnyugtatta a nyilvánosságot, hogy országa nem készül ilyesmire. Hogy lehet valaki ennyire felelőtlen?

 

– Ráadásul nem ez volt Baerbock első meredek húzása. Januárban az Európai Tanács közgyűlése előtt tartott beszédében szó szerint úgy fogalmazott, hogy Európa háborúban áll Oroszországgal. Ez – ha megvalósulna – szintén világháborút jelentene – emlékeztetett az üzletágvezető.

Szerinte a felelőtlen nyilatkozatokra nincs észszerű kül- vagy belpolitikai magyarázat. A kioltott emberéleteken túl, a háború eszkalációján Európa és Németország is csak veszíthet. Annyira pedig még Baerbock sem lehet naiv, hogy azt hiszi; ha rápirít a kínai külügyminiszterre, az majd változtat álláspontján. Emellett a német lakosság többsége békepárti, így nem támogatják a külügyminiszterük törekvéseit. Ezt Baerbock is jól tudja, hiszen néhány hónapja maga mondta, hogy annak ellenére fegyvereket küld Ukrajnába, hogy a választói nem támogatják terveit.

– A német külügyminiszter nyilatkozataira két észszerű magyarázat van. Egyfelől elképzelhető, hogy Baerbock egyszerűen nem gondolja végig a mondatai következményeit, ami viszont súlyos inkompetenciáról árulkodik. Másfelől az is lehetséges, hogy a nyilatkozatokkal tudatosan demonstrálni kívánja elkötelezettségét az egyetlen háborúpárti szövetségesének, az amerikai baloldalnak. Nem szabad elfelejteni, hogy tavaly Baerbock az Egyesült Államokból importált államtitkárt saját minisztériumába – hangsúlyozta Hortay Olivér. 

– Akárhogy is, a helyzet mindenképpen lesújtó. Európa legnagyobb befolyású külügyminisztere egy időzített bomba, hiszen időről időre olyan állításokkal áll elő, amivel nemcsak saját országát, de az egész unió biztonságát veszélybe sodorja. Sajnos a dolog úgy fest, hogy ma Németország külügyminisztere azzal teszi a legjobbat mindannyiunknak, ha inkább meg sem szólal – tette hozzá a szakértő.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.