Arra kérik a líbiai hatóságokat, hogy ne temessék tömegsírokba az áradások áldozatait

Az Egészségügyi Világszervezet jelentést adott ki az ügyben.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 15:07
null
Derna, 2023. szeptember 15. A Daniel mediterrán vihar okozta szeptember 10-i áradás romba döntötte ház a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 14-én. A halálos áldozatok száma ötezer fölött van, az eltûnteké tízezer körüli. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több segélyszervezet pénteken felszólította a líbiai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hét eleji árvíz áldozatainak tömegsírokba temetésével, miután egy jelentés szerint eddig több mint ezer embert hantoltak el ily módon.

A csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint Dernában több mint ezer, Beidában pedig több mint száz holttestet temettek tömegsírokba a katasztrófa után. A Líbia keleti részén fekvő Dernában – amelyet hétfőn árasztott el a víz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt – több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni.

Felszólítjuk a tragédiában érintett közösségek hatóságait, hogy ne siessenek a tömeges temetésekkel vagy hamvasztásokkal

– mondta Kodzsima Kazunobu, a WHO tisztviselője a szervezetnek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) és a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC) közösen kiadott közleményében.

A segélyszervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy a sietve intézett temetések a családtagok számára hosszan tartó lelki megpróbáltatásokhoz, valamint társadalmi és jogi problémákhoz is vezethetnek. Ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy körültekintőbben szervezzék meg a holttestek jelzett és dokumentált egyéni sírokba helyezését. A közlemény szerint a természeti katasztrófákban elhunytak holttestei szinte soha nem jelentenek egészségügyi kockázatot, kivéve, ha az áldozatok édesvízkészletek közelében találhatók.

Az ICRC pénteken közölte, hogy egy teherszállító repülőgéppel ötezer hullazsákot küld Bengáziba. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a halottak kiemelésében részt vevők számára kockázatot jelentenek a Líbia egyes részein gyakori, fel nem robbant lőszerek.

Borítókép: A Daniel mediterrán vihar okozta szeptember 10-i áradás romba döntötte ház a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 14-én. A halálos áldozatok száma ötezer fölött van, az eltűnteké tízezer körüli. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.