Az Európai Parlament plénuma támogatja Iliana Ivanova kinevezését új bolgár biztosnak

Jóváhagyták, hogy Iliana Ivanova legyen Bulgária új európai uniós biztosa, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős tagja.

Forrás: MTI2023. 09. 12. 14:23
null
EP-154523B_Commissioner_Ivanova_Presser Fotó: Eric VIDAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy Iliana Ivanova legyen Bulgária új európai uniós biztosa, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős tagja – tájékoztatott az uniós parlament kedden. Iliana Ivanova biztosi kinevezését az EP-képviselők 522 szavazattal, 27 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett támogatták.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottságai szeptember 5-én tartottak meghallgatást Iliana Ivanovával, akit a bolgár kormány nevezett meg új biztosnak, miután Marija Gabriel, az Európai Bizottság korábbi bolgár tagja május 15-én lemondott tisztségéről, hogy Bulgária miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere legyen. 

A meghallgatást követően az EP-szakbizottságok pozitívan értékelték Ivanova jelölését, az álláspontot a szűkebb körű egyeztető fórumok – a parlamenti bizottsági elnökök értekezlete és az elnökök értekezlete –, végül pedig az EP-plenárisa is megerősítette.

Az EP jóváhagyását követően Iliana Ivanova biztosi kinevezéséhez az Európai Unió Tanácsának hozzájárulása szükséges. 

Iliana Ivanova 2013 óta az Európai Számvevőszék tagja. Ezt megelőzően, 2009 és 2012 között az Európai Parlament (EP) tagja volt, valamint az EP költségvetési ellenőrző bizottságának (CONT) alelnöke.

Marija Gabriel, az Európai Bizottság eddigi bolgár tagja május közepén nyújtotta be lemondását, hogy részt vegyen az újonnan megalakuló bolgár kormány munkájában. A bolgár parlament június 6-án szavazta meg a választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) koalíciós kormányát. Marija Gabriel az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként dolgozik Nyikolaj Denkov miniszterelnök irányítása mellett.

Borítókép: Iliana Ivanova, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős tagjelöltje (Fotó: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.