„Az európai védelmi ipar megerősítése alapvető érdekünk”

Az EP az európai védelmi ipar megerősítését szolgáló új pénzügyi eszköz létrehozásáról szóló jelentést vitatta meg hétfői plenáris ülésén Strasbourgban.

2023. 09. 11. 21:34
Illustration Of The European Parliament In Strasbourg, France.
FRANCE-EUROPE Fotó: SCHLAFLANG THOMAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai védelmi ipar megerősítése alapvető érdekünk, ezért a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja támogatja az európai védelmi ipar megerősítését szolgáló új pénzügyi eszköz (EDIRPA) létrehozását – áll a Fidesz uniós parlamenti delegációjának az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Az EP az európai védelmi ipar megerősítését szolgáló új pénzügyi eszköz létrehozásáról szóló jelentést vitatta meg hétfői plenáris ülésén Strasbourgban.

Az elhibázott baloldali-liberális politika következtében meggyengült európai védelmi ipar és kapacitások megerősítése érdekében elengedhetetlen az új eszköz, ezért képviselőcsoportunk támogatja a kezdeményezést 

– olvasható a sajtóközleményben.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselő csoportjának elnöke a vita kapcsán elmondta: 

az ukrajnai háború rávilágított, hogy a tagállamok nem halogathatják tovább a védelmi ipar és infrastruktúra megerősítését, hiszen ez Európa alapvető biztonsági érdeke.

– Csak egy globális összevetésben is versenyképes védelmi kapacitásokkal és katonai képességekkel rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó biztonsági kihívásokkal – jelentette ki a politikus. A képviselő hangsúlyozta: Magyarország támogatja az európai védelmi ipar fejlesztését célzó eszközt, amely a tagállamok együttműködésén keresztül lehetőséget teremt a reagálóképesség javítására, a gyártási kapacitások biztosítására, hozzájárulva ezzel egy biztonságosabb és erősebb unióhoz. – Mindez elengedhetetlen a tartós békéhez és a hosszú távú stabilitás megteremtéséhez – tette hozzá.

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint az új pénzügyi alap érdemi hozzáadott értékkel bírhat az európai védelmi ipar talpra állítása kapcsán.

A hazánk szomszédságában dúló háború bebizonyította a védelemipar leépítésére irányuló baloldali-liberális védelempolitika stratégiai kudarcát.

„A polgárok biztonsága érdekében most rohamtempóban kell orvosolni a legkritikusabb védelmi termékekkel kapcsolatos ipari hiányosságokat. Ehhez az erős nemzeti védelemipari programokon kívül az európai országok közötti együttműködésre is szükség van, amihez ez a pénzügyi alap hozzájárulhat. Emellett az új jogszabály a közép-európai, így a magyar védelemipari beruházásokat is segítheti” – hangsúlyozta a politikus.

Az EDIRPA létrehozásáról szóló jelentésről kedden szavaz az Európai Parlament.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto/Schlaflang Thomas)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.