időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Bedobta a törülközőt Vera Jourová, a jogállamisági eljárás zászlóvivője

Magyar Nemzet
2023.09.26. 12:51 2023.09.26. 14:40
Bedobta a törülközőt Vera Jourová, a jogállamisági eljárás zászlóvivője

Nem tervez harmadik ciklust vállalni az Európai Bizottság alelnöke, a cseh Vera Jourová, aki az elmúlt években rendszeresen támadta a magyar kormányt. Jourová nem az egyetlen magyarellenes politikus, aki elhagyta vagy jövőre lejáró mandátuma végén elhagyja Brüsszelt.

Tudják, tíz év után talán ideje lenne egy kis politikai méregtelenítésnek

− mondta hétfőn a Politico hírportál rendezvényén Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos, aki két ciklust töltött az Európai Bizottságban. Jourova kijelentését némiképp árnyalja, hogy pártja, az ANO jelenleg ellenzékben van Csehországban, így eleve kétséges, hogy a jelenlegi kormány őt jelölné a biztosi pozícióra. A bizottság alelnöke nyitva hagyta a kérdést, hogy visszatér-e a hazai politikai életbe.

Vera Jourová 2014-ben, még Andrej Babis volt miniszterelnök jelöltjeként került be az Európai Bizottságba, akkor az igazságüggyel és a nemek egyenlőségével foglalkozott.

Már akkor is szoros kapcsolatot ápolt Soros György köreivel, olyannyira, hogy a 2019-ig tartó ciklus öt éve alatt Jourová és csapata nem kevesebb mint 18 alkalommal vett részt hivatalos találkozón a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, illetve az amerikai milliárdoshoz köthető egyéb álcivil szervezetekkel.

A 2019-ben megalakult jelenlegi bizottságban az európai értékek, az átláthatóság és a jogállamiság tartoznak a cseh alelnök hatáskörébe. Az utóbbi feladatkör kapcsán ő a fő felelőse a Magyarország elleni jogállamisági eljárásnak, és számtalanszor támadta a magyar kormányt.

Az egyik legprovokálóbb megszólalása az volt, amikor 2020-ban „beteg demokráciának” nevezte hazánkat.

Válaszul Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, amelyben tájékoztatta a bizottság elnökét, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat Jourovával, és egyben lemondásra szólította fel az alenököt.

A jogállamiságért oly élénken aggódó politikust nem kerülte el a korrupció vádja. 2006-ban letartóztatták a prágai reptéren, mert a gyanú szerint a cseh kormány regionális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkáraként kétmillió cseh korona kenőpénzt fogadott el a Budisov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból.

Jourová 33 napot töltött előzetes letartóztatásban, azonban később az ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette az ellene folyó eljárást. Később háromszázezer koronás kártérítésre perelte a cseh államot, amiből százhúszezret meg is kapott.

A cseh politikus nem az egyetlen magyargyűlölő uniós biztos, aki elhagyta vagy a ciklus végén elhagyja Brüsszelt. Mint arról beszámoltunk, Frans Timmermans visszatért Hollandiába, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje legyen, helyére a magyarokkal szintén ellenséges külügyminisztert, Wopke Hoekstrát jelölték.

A luxus életviteléről és a megszorítások szorgalmazásáról híres belga Guy Verhofstadt májusban jelentette be, hogy jövőre nem jelölteti magát az európai parlamenti választásokon, és visszavonul a politikától. A Magyarországot folyamatosan támadó uniós biztos az elmúlt években többször is botrányba keveredett, kezdve a közpénzből felújított luxusvillájával egészen a gyanúsan magas „mellékjövedelmeiig”, de offshore-botrányban is felbukkant a neve.

Szintén távozik a politikai porondról Sophie in ‘t Veld, a Renew pátcsalád holland EP-képviselője, aki 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek. A holland képviselő a magyar kormány migrációs politikájának leghevesebb bírálói közé tartozott Brüsszelben, de a lengyelekkel sem bánt épp kesztyűs kézzel.

Azonban még így is jócskán akadnak magyarellenes politikusok az uniós berkekben, a lista elején meg kell említeni például Daniel Freundot. 

A zöldpárti német európai parlamenti képviselő úgy tűnik, kipécézte magának Magyarországot, az X-platformon naponta ír gyűlölködő bejegyzéseket hazánkról. Egy másik zöldpárti EP-képviselő, a francia Gwendoline Delbos-Corfield pedig – aki hazánkat már korábban is elítélte jelentésében – egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a nyári szünet után azonnal egy állásfoglalás kidolgozásához lássanak hozzá arról, hogyan tilthatnánk el hazánk az unió soros elnökségének betöltésétől. 

Borítókép: Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.