Civilek életét követelte az ukrán rakéta + videó

Volodimir Zelenszkij Oroszországot okolta, az elemzők szerint azonban ukrán katonák lőtték ki a rakétát.

2023. 09. 08. 20:46
Krivij Rih, 2023. szeptember 8. Szerhij Liszaknak, a kelet-ukrajnai dnyipropetrovszki terület kormányzójának a Telegram-csatornája által közreadott képen emberek oltják a lángokat a Krivij Rihet ért újabb orosz rakétatámadást követõen 2023. szeptember 8-án. A város egyik rendõrségi épületét ért támadásban egy rendõrtiszt életét vesztette, 25-en megsebesültek. MTI/EPA/Szerhij Liszak Telegram-csatornája Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok lőhették ki azt a rakétát, amely tizenhét civil életét követelte, harminchármat pedig megsebesített a Donyeck megyei Kosztyantinyivka belvárosában – számolt be a Meduza híportál. A támadásról még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök osztott meg egy videófelvételt a Telegram-csatornáján szeptember 6-án.

A lehető leghamarabb le kell győznünk az orosz gonoszságot

− írta akkor Zelenszkij. Most azonban több elemző is arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg az ukránok lőhették ki a városba becsapódó, ártatlan civilek életét követelő rakétát. 

Ruszlan Levijev, a Conflict Intelligence Team (CIT) nyomozócsoport alapítója szerint a felvételek tüzetesebb megvizsgálása arra enged következtetni, hogy a rakétát északnyugati irányból indíthatták – vagyis olyan területről, amely az ukránok fennhatósága alatt áll

Mint azt a Meduza írja, az oroszok legközelebbi állásai Belgorod régióban vannak, innen pedig lehetetlen, hogy ekkora utat tegyen meg egy rakéta. Igaz ez főleg akkor, ha azt egy Sz–300-as rendszerből lőtték ki, ahogy az ukrán közlésben állt. 

Levijevhez hasonló következtetésre jutott a Bild német lap haditudósítója is, aki X-bejegyzésében osztotta meg tapasztalatait.

A tükröződések, az emberek, a közeledő eszköz hangja és a becsapódás helye mind arra engednek következtetni, hogy a rakéta északnyugati irányból érkezett

− írta Julian Röpcke.

Korábban Guy Verhofstadt is Vlagyimir Putyint okolta a történtekért. A gyakran Orbán Viktort támadó bukott belga politikus úgy fogalmazott X-bejegyzésében:

Putyin emberiség elleni háborúja folytatódik. Csak a katonai vereség fogja megállítani az öldöklést. Csak egy demokratikus Oroszország találhatja meg a béke útját.

Borítókép: Rakétabecsapódás helyszíne Ukrajnában (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Liszak)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.