Csaknem nyolcvanmilliós órára vadászik az Európai Tanács elnöke

Sajtóinformációk szerint a brüsszelita több üzletben is a rendkívül drága szerkezet után érdeklődött.

2023. 09. 07. 16:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brussels Signal értesülései szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy körülbelül 20 ezer euró értékű luxusórára feni a fogát. A magas rangú politikus Brüsszel óraboltjait járta, és egy különleges órát keres.

A honlapnak nyilatkozó egyik forrás szerint Michel egy antik darab után érdeklődött, amelyet a Patek Philippe luxusóragyártó cég gyártott az 1970-es években.

A 18 karátos sárga aranyból készült, kiváló állapotban lévő Ellipse Jumbo-modellt akkor 22 ezer eurós (77 millió forintos) eladási árral jegyezték.

Miután azonban a tanács elnöke felpróbálta az órát, és érdeklődött a szerviztörténetéről, úgy tűnt, hogy nem elégedett a darabbal, és végül vásárlás nélkül távozott az üzletből.

Michel láthatóan előszeretettel használja a drága órákat. Amikor megkérték, hogy azonosítsa a Michelről készült fényképeken látható órákat, az egyik üzlet óraszakértője az egyiket Rolexként azonosította, de nem tudta megbecsülni az értékét.

A tanács elnöke által viselt másik órát azonban Audemars Piguet Royal Oakként azonosították, amelynek értéke 15 és 25 ezer euró között van. A szakértő ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy alacsony becslés, és inkább 50 ezer euró körüli lehet a vételára, ami még tovább nőhet, hogyha egy Royal Oak-modellről van szó.

A Brussels Signalnak az Európai Tanács sajtóosztálya nem kívánt nyilatkozni Michel óráival kapcsolatban, mint mondták, a közelgő G20-csúcstalálkozóval vannak elfoglalva. Bár az Európai Tanács azt állítja, hogy körültekintő megközelítést alkalmaz a kiadásokkal kapcsolatban, az Európai Unió ennek ellenére folyamatosan növeli Charles Michel irodájának költségvetését. 

Az év elején a tömbön belüli tisztviselők megállapodtak abban, hogy az Európai Tanács elnöki hivatalának költségvetését jövőre kétmillió euróról 2,5 millió euróra emelik. Ezt Michel utazási költségeinek növekedésével indokolták, tekintettel az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját követő folyamatos intenzív nemzetközi tevékenységre.

A tanács elnöke egyébként is tekintélyes összeget visz haza az uniós kasszából: a The Brussels Times értesülései szerint 2019-től havi bruttó 32 700 eurót keres.

Európai intézménynél dolgozó köztisztviselőként Michel mentesül a magas belga jövedelemadó megfizetése alól is. 

A belga munkavállalók 2023-ban minden egyes euró után, amelyet 46 440 euró felett keresnek, 50 százalékos adót fizetnek, Michel ehelyett azonban csak sokkal alacsonyabb adót köteles fizetni, közvetlenül az EU-nak.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólal az Európai Parlament négynapos plenáris ülésének harmadik napján, 2023. március 15-én Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.