Egyre nagyobb aggodalomra ad okot az észak-koreai rakétaprogram + videó

A dél-koreai miniszterelnök szerint a terveivel Észak-Korea az egész régiót veszélyezteti.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 15:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jun Szok Jol egyúttal az ENSZ Phenjannal szembeni szankcióinak maradéktalan betartására szólított fel. A dél-koreai államfő az ENSZ BT-vétójoggal rendelkező öt állandó tagjának súlyos felelősségére hívta fel a figyelmet a szankciókkal kapcsolatban és további határozott lépéseket sürgetett.

El kell vágni az észak-koreai atom- és rakétaprogramhoz szükséges forrásokat, meg kell állítani a Phenjanból végrehajtott kiberbűnözést, akárcsak a munkaerőexportot. Emellett felhívta a figyelmet a rezsim emberi jogi visszaéléseire. Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programja súlyosan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait, közvetlen kihívást jelent a világbékére, és olyan egzisztenciális fenyegetést jelent, amely a találkozón részt vevő összes nemzetre lesújthat

 – idézte fel a dél-koreai elnök találkozón elhangzott szavait a szöuli elnöki hivatal.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban megerősítette, hogy Oroszország ukrajnai háborúja a nemzetközi jog megsértését jelenti. Beszédében emlékeztetett júliusi kijevi útjára és az ott bemutatott szolidaritási és békekezdeményezésre, amely átfogó biztonsági, humanitárius és újjáépítési segélycsomag Kijev számára.

A dél-kínai-tengeri feszültségekkel kapcsolatban hangsúlyozta; Szöul nem fog eltűrni semmilyen, a status quo egyoldalú megváltoztatására irányuló törekvést. Hozzátette, a kritikus tengeri sávban szabályokon alapuló tengeri rendet kell teremteni. Pár órával később a dél-koreai elnök találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel, miután Jun korábban bejelentette: Szöulnak erősítenie kell az együttműködést Kínával és Japánnal.

Borítókép: Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (elöl, jobbra) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (balra) megtekint egy fegyverkiállítást Phenjanban 2023. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.