Segítséget kaphat Moszkva a háborúhoz: Észak-Korea fegyverekkel látná el partnerét

Kim Dzsong Un még ebben a hónapban Oroszországba utazik, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.

Gábor Márton
2023. 09. 05. 7:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ebben a hónapban Moszkvába látogathat Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon – adta hírül a többi között a New York Times amerikai napilap.

Amerikai tisztségviselő közlése szerint a két vezető a találkozón megvitatja majd annak lehetőségét, hogy Észak-Korea fegyverekkel lássa el Moszkvát.

Egyelőre a médiában futótűzként terjedő beszámolókat sem Észak-Korea, sem Oroszország részéről nem kommentálták, egy a New York Timesnak nyilatkozó forrás szerint azonban Kim Dzsong Un nagy valószínűséggel páncélvonattal fog Oroszországba utazni. 

A lehetséges találkozóra azután került sor, hogy a Fehér Ház nemrég közölte, új információk birtokában van arról, hogy a két ország közötti fegyverkezési tárgyalások aktívan haladnak előre.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nemrégiben tett észak-koreai látogatása során próbálta meggyőzni az ország vezetését, hogy adjanak el tüzérségi lőszereket Oroszországnak.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un azóta levelet váltott egymással, amelyben ígéretet tettek a kétoldalú együttműködés fokozására.

Sürgetjük Észak-Koreát, hogy hagyjon fel az Oroszországgal folytatott fegyverkezési tárgyalásokkal, és tartsa be nyilvános kötelezettségvállalásait, miszerint nem szállít vagy ad el fegyvereket az orosz államnak

– mondta Kirby, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok lépéseket fog tenni, beleértve a szankciók bevezetését is, ha Észak-Korea mégis fegyvereket szállít Oroszországnak. Washingtonban és Szöulban ugyanis egyaránt aggodalomra ad okot, hogy Észak-Korea mit kaphat cserébe egy ilyen megállapodásért, amely a két ország között fokozott katonai együttműködést eredményezhet.

A dél-koreai hírszerző szolgálat tájékoztatása szerint Sojgu hétfőn azt javasolta, hogy Oroszország, Kína és Észak-Korea tartson közös haditengerészeti gyakorlatokat, hasonlóan az USA, Dél-Korea és Japán által végrehajtott gyakorlatokhoz.

Egy másik félelem az, hogy Oroszország a jövőben szintén fegyvereket szállíthat Észak-Koreának, amikor Phenjannak a legnagyobb szüksége lenne rájuk. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy Kim Dzsong Un megkérheti Putyint, hogy lássa el őket fejlett fegyvertechnológiával, amely segíthet áttörést elérni nukleáris fegyverprogramjukban.

Az alku azonban jelenleg inkább Észak-Korea gazdasági érdekeit szolgálhatja, az országnak ugyanis pénzre és élelmiszerre van leginkább szüksége.

A The New York Times beszámolója szerint Kim és Putyin találkozójára az Oroszország keleti partján fekvő Vlagyivosztok kikötővárosban kerülhet sor. Az újság diplomáciai tudósítója, Edward Wong a BBC News csatornának elmondta, hogy észak-koreai tisztviselők egy előzetes csoportja a múlt hónap végén Vlagyivosztokba és Moszkvába utazott.

Köztük voltak olyan biztonsági tisztek is, akik a vezetés utazásait övező protokollal foglalkoznak

 – jelentette Wong. 

Phenjan és Moszkva korábban egyaránt tagadta, hogy Észak-Korea fegyvereket szállítana Oroszországnak. 

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.