időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Élőben közvetítik Donald Trump perét

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.09.01. 16:15 2023.09.01. 16:19
Élőben közvetítik Donald Trump perét

A volt amerikai elnök a között a 19 ember között van, akik a vád szerint bűnszervezetben próbálták megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét – számol be róla a Mandiner.

A bírói döntés alapján a Donald Trump és társai ellen a georgiai választási csalási ügyben indított bírósági eljárást közvetíteni fogják a televízióban és a YouTube-on – közölte Scott McAfee, a Fulton megyei Legfelsőbb Bíróság bírája. 

A vádlottakat jövő szerdára idézték be a bíróságra a Georgia állambeli Atlantában. Trump, aki összesen 13 váddal, köztük zsarolással néz szembe, és múlt héten személyesen jelentkezett az atlantai Fulton megyei börtönben, többször is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és az ügyet politikai indíttatásúnak minősítette.

Egy csütörtökön benyújtott bírósági dokumentum szerint a volt amerikai elnök azt mondta, teljes mértékben tisztában van a vádak természetével és a maga jogaival,

ezért önként és szabadon lemond róla, hogy jelen legyen a vádirat ismertetésénél,

illetve hogy azt nyílt tárgyaláson olvassák fel neki – ellentétben a három korábbi vádemeléssel, amelyeken személyesen is részt vett.

Clark Cunningham, a Georgia Állami Egyetem jogászprofesszora szerint Trump döntése általában nem vitatható, hiszen teljes mértékben ismeri az ellene felhozott vádakat. „A vád alá helyezés fő célja, hogy felolvassák a vádakat a vádlottnak […], akinek tehát nem kell ott lennie, ha tudja, hogy mik azok.”

A hét elején az ügy három másik vádlott-társa is ártatlannak vallotta magát, köztük Ray Stallings Smith és Sidney Powell volt Trump-ügyvédek, valamint Trevian Kutti, a hírességek korábbi publicistája. Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester és Trump egykori ügyvédje szintén azt tervezi, hogy lemond a fultoni vád alá helyezéséről, és ártatlannak vallja magát

 – közölte csütörtökön szóvivője, Ted Goodman.

Mindeközben a demokrata Fani Willis Fulton megyei kerületi ügyészt egyre többet támadják a republikánusok, amiért vádat emelt Trump ellen. Augusztus elején Colton Moore állami szenátor levelet küldött Georgia állam kormányzójának, a republikánus Brian Kempnek, 

és rendkívüli  ülésszak összehívását kérte Willis asszony felelősségre vonása érdekében.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Kemp azt mondta, bizonyítékok híján egy ilyen lépést egyelőre nem talált indokoltnak – írja a Mandiner.

Borítókép: Az amerikai történelem folyamán először készült bűnügyi fotó jelenlegi vagy korábbi elnökről. Donald Trump egykori republikánus elnökről Georgia államban készült kép 2023. augusztus 24-én. (Forrás: Donald Trump Jr./Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.