Európa-szerte probléma a depresszió, amely nem csak a koronavírus miatt maradt velünk

Húsz év alatt Csehországban 577 százalékkal nőtt az antidepresszáns gyógyszerek fogyasztása.

Forrás: Euronews2023. 09. 09. 21:19
Illusztráció. Európában az elmúlt húsz évben több mint megduplázódott az antidepresszáns készítmények szedése. (Forrás: McGill Reporter / Twitter)
Illusztráció. Európában az elmúlt húsz évben több mint megduplázódott az antidepresszáns készítmények szedése. (Forrás: McGill Reporter / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a világ egyre inkább küzd a mentális egészségügyi válsággal, úgy nőtt az antidepresszáns gyógyszerek értékesítése, amelyben Európa az egyik legnagyobb fogyasztónak bizonyult. Az öreg kontinensen az elmúlt húsz évben több mint duplájára nőtt az ilyen készítmények szedése – hívta fel az OECD adataira a figyelmet az Euronews hírportál.

A Medical News Today orvosi hírportál szerint a depresszió egy összetett mentális egészségügyi állapot, amely az adott személyt rosszkedvűvé, és tartósan szomorúvá teszi vagy a reménytelenség érzetét kelti.

Amíg az antidepresszánsok átlagos fogyasztása 18 európai országban 2000-ben napi 30,5 egység volt ezer főre vetítve, addig ez 2020-ra 75,3-re emelkedett, ami 147 százalékos növekedést jelent.

Az OECD adatai a szorongás és a depresszió drámai növekedését mutatják a koronavírus világjárvány idején, ám meglepő módon a depresszió nem mutat összefüggést az adott ország boldogságérzetének mértékével – mutat rá a portál.

Hiszen amíg Izland a World Happiness Report-ja szerint 2020-ban a világ második legboldogabb országa volt, itt a legmagasabb az antidepresszáns-fogyasztás Európában.

Izland mellett, ahogy húsz éve, úgy most is Svédországban fogyasztják a legtöbb antidepresszánst – noha elvileg itt a hatodik legboldogabbak az emberek –, ám a két időszak között nagyot nőtt az ilyen szerek szedése Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Csehországban vagy éppen Spanyolországban.

Csehországban volt a legnagyobb a növekedés, 577 százalékkal, míg Franciaországban a legkevesebb 38 százalékkal – igaz, itt magasabb szintről indult a gyógyszerfogyasztás.

Az ilyen gyógyszerek szedése komoly kiadásokat is jelentett, 2020-ban Németországban költöttek a legtöbbet, 812 millió dollárt, a sorban következő Spanyolország (649 millió dollár) majd Olaszország volt (456 millió dollár).

Magyarország a vizsgált 24 ország között pozitívan teljesített, ugyanis a második legkevesebb antidepresszáns gyógyszert itt fogyasztották. Összehasonlításként hazánkban „csak” 26 millió dollárt költöttek erre.

 

Az Euronews szerint az antidepresszánsok elmúlt két évtizedes európai emelkedésének a koronavírus-járvány mellett számos magyarázata van. Eszerint a depresszió jobb felismerése, az elérhetőbbé váló gyógyszerek, a betegek és orvosok hozzáállásának a javulása, a terápiás lehetőségek és a fejlődő klinikai irányelvek is hozzájárulhattak ehhez az eredményhez.

A Medical News Today szerint a depressziónak fizikai tünetei is lehetnek, eszerint fejfájás, krónikus fájdalmak, szív- és érrendszeri panaszok, súlyvesztés és egyéb panaszok is jelentkezhetnek. A szakértők azt tanácsolják, hogy az emberek fordítsanak nagyobb figyelmet a jelekre, és keressenek fel egy orvost a panaszaik kapcsán.

Borítókép: Illusztráció. Európában az elmúlt húsz évben több mint duplájára nőtt az antidepresszáns készítmények szedése. (Forrás: McGill Reporter/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.