Óriási a pusztítás a turisták által közkedvelt országban + videó

A hatalmas vihar után még mindig vannak a külvilágtól elzárt emberek Görögországban.

2023. 09. 09. 14:23
null
Kardica, 2023. szeptember 8. A drónnal készült képen a görögországi Thesszália régióban fekvõ Kardica település árvízben álló házairól 2023. szeptember 8-án, a Daniel nevû ciklon elvonulása után. Görögország középsõ részén rendkívüli mennyiségû csapadék hullott, amelynek következtében a környezõ falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma hatra nõtt. MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz Fotó: Vaggelisz Kusziorasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrofális a helyzet Görögországban: tíz halott és további négy eltűnt – ez a tragikus mérlege az országot sújtó viharnak, legalábbis eddig. Az áldozatokon kívül több milliárd eurós kárt is okozott a természeti csapás – írja a B92 szerb hírportál. 

A görög ERT televízió arról számolt be, hogy Thesszália régió falvaiban még mindig több százan rekedtek a víz fogságában. Más helyi források pedig ezres nagyságrendről számolnak be. A Greek Reporter görög hírportál azt írja, a szélsőséges időjárás ugyan alábbhagyott, így az erőfeszítéseket most a csapdába esett és eltűnt személyek kimentésére fordítják, amelyek pontos száma továbbra sem ismert. 

A bajbajutottak annak ellenére sem tudják elhagyni az érintett helyszínt, hogy azóta stabilizálódott az időjárás. A folyók és a patakok vízszintje még mindig magas.

 A tűzoltók katonai helikopterek és mentőcsónakok segítségével mentik ki az embereket az elárasztott falvakból.

A megnövekedett vízmennyiség miatt lezárták az ország egyik legforgalmasabb autópályáját is, amely Athént és Szalonikit köti össze. Az éjszaka folyamán Thesszália legnagyobb folyójának, a Piniosznak a vízszintje meghaladta a tíz métert, és így a régió fővárosánál, Larissza környékén is elöntötte a lakóterületeket a víz. Volosz városát pedig betemette a sár és a romok. A vízvezeték-hálózat szinte teljesen megsemmisült, nincs ivóvíz sem.

A Pelion-félsziget déli részén 11 települést vágott el a természeti katasztrófa a külvilágtól. Eközben pedig már negyedik napja nincs víz és villany. A helyzet miatt a régióban elhalasztották az iskolai év megkezdését is. 

Jelenleg az emberi életek megmentése a prioritás, azoké, akik veszélyben vannak. Ezt követően azonnal helyrehozzuk a károkat

 – mondta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, aki ellátogatott Thesszália érintett területére.

A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy lesz elegendő pénz a károk helyreállítására, de ehhez európai forrásokra is számít Athén.

Az 1930-as évek óta a Daniel nevű vihar volt a legerősebb amely Görögországot sújtotta – mondják a meteorológusok, akik hozzáteszik, hogy azóta vannak időjárási feljegyzéseik. 

A vihar miatt megáradt folyók és patakok házakat mostak el, a hidak összeomlottak, az utak járhatatlanná váltak és a villanyvezetékek is leomlottak.

Borítókép: Drónnal készült kép a görögországi Thesszália régióban fekvő Kardica település árvízben álló házairól  2023. szeptember 8-án, a Daniel nevű ciklon elvonulása után (Fotó: MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.