Iskolákban orvosolnák a fiatalok közötti szexuális erőszak terjedését

Giuseppe Valditarra olasz oktatási miniszter bejelentette, hogy kötelező lesz az iskoláknak a nemek közötti egyenlőségre és a szexuális nevelésre irányuló órákat szervezni és beépíteni a tantervbe. A minisztérium így próbálja meg kezelni azt a problémát, ami egyre inkább elfajul a fiatalok között: a szexuális erőszak drámai mértékű az iskolások körében.

2023. 09. 06. 18:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember közepén a legtöbb olasz iskolában elkezdődik a tanév, idén azonban újabb tartalmakkal bővülnek az oktatási követelmények. Az olasz oktatási miniszter, Giuseppe Valditarra bejelentette, hogy a nemek közötti egyenlőségre és a szexuális nevelésre irányuló kurzusokat tesznek kötelezővé az iskolákban. 

Erre azért van elengedhetetlenül nagy szükség, mert döbbenetesen megszaporodott a kiskorúak által elkövetett nemi erőszakos cselekedetek száma. A fiatal lányok súlyos és brutális meggyalázását a legtöbb esetben kortárs fiúcsoportok követik el. A bandába verődött suhancok a telefonjaikkal rögzítik egy lány megerőszakolását, majd a barátaik között felvágásból megosztják a videókat.

 A felvételeken egyértelműen látható, hogy nem szégyellik vagy rejtegetik a tettüket, hanem büszkék rá, a férfiasság megkoronázásaként élik meg, és képtelenek érzelmileg azonosulni az áldozat szenvedésével és megalázásával. Az olasz oktatásügyi miniszter meglátása szerint a szexualitást igen kórosan és ártalmasan megélő fiatalság nevelése alól nem vonhatja ki magát a közoktatás és -nevelés sem. Nem egyedülálló, hanem terjedő társadalmi jelenségről van szó, ezért a hagyományos nevelési módszereket bevetve és már fiatal korban el kell kezdeni a nők iránti tisztelet felkeltésére az ellenük elkövetett erőszak visszautasítására irányuló iskolai nevelést – vélekedik a tárca. Már el is kezdték azon tananyag kidolgozását, amelyek szakértők bevonásával tesznek kísérletet a helyes szexuális viselkedés elsajátítására.

Pszichológusok, orvosok, ügyvédek, rendfenntartó erők munkatársainak bevonásával hívják fel a fiatalok figyelmét a szexuális erőszak során bekövetkezett visszafordíthatatlan lelki és fizikai sérülésekre, valamint annak jogi következményekre. A foglalkozások a tanulók aktív bevonásával zajlanak, melyet szakértők előadása egészít ki.

Sajnálatos módon egyre gyakrabban számolnak be a híradások kiskorú lányok ellen elkövetett szexuális visszaélésről, ami pedig még megrendítőbb, hogy az elkövetők egyre elfajultabb módon gyalázzák meg áldozataikat. 

Egész Olaszországot megrázta a hír, miszerint Palermóban néhány hete hét 17–22 év közötti fiú csoportosan, egymás után hajtott végre szexuális erőszakot egy 19 éves lányon. Az agressziót elkövetők üzenetváltásaiból arra derült fény, hogy leitatták a lányt, majd egy elhagyott raktárépületbe vitték, ahol megverték, majd megerőszakolták. Negyed óra leforgása alatt a lány több alkalommal eszméletét vesztette, amikor pedig könyörgött, hogy hívjanak mentőt, akkor otthagyták a tinédzserek. 

A fiatalok egymás közötti üzenetváltásaiból kiderült, hogy többnyire pornóoldalakon látták azokat a módszereket, amelyeket az áldozatukon is alkalmaztak. 

Ehhez kísértetiesen hasonlító agresszióra ugyancsak a nyári hónapokban került sor Nápoly Caivano elnevezésű negyedében, ahol 15, túlnyomórészt serdülő korú fiú több alkalommal erőszakolt meg egy tíz-, illetve egy 12 éves kislányt. Az elkövetők akkor is videófelvételen rögzítették az agressziót, hogy megosszák ismerőseikkel. A hatósági vizsgálatok szerint a tettesek között van a Camorra nevű maffiabandához tartozó két maffiózó fia is. 

Eugenia Roccella család- és születéspolitikáért, esélyegyenlőségért felelős miniszter a drámaian megemelkedett esetek miatt a pornóweboldalak letiltását vezetné be a kiskorúak esetén. 

Nem cenzúráról, hanem a kiskorúak védelméről van szó

– magyarázta a miniszter. Rocco Siffredi a pornográfia világában közismert színész az esetek kapcsán úgy nyilatkozott, támogatja a kiskorú fiatalok szexuális tartalmakhoz való hozzáférésének korlátozását az internetes felületeken.

Valakinek először el kellene magyaráznia nekik, hogy színlelésről van szó, nem pedig a valóságról

– mondta az olasz színész. Futótűzként terjedt egy palermói professzor videoüzenete is, aki egyenesen kijelentette, hogy társadalmi vészhelyzet van kialakulóban. Úgy véli, nemcsak gazdasági és egészségügyi vészhelyzet létezik, hanem társadalmi és nevelési vészhelyzet is. Csődöt mondott ugyanis a szülők és nevelők munkája, és hozzátette: az igazság az, hogy a szülők nem ismerik gyermekeiket, inkább az internet irányítja a fiatalokat.

Az olasz iskolákban egyébként már korábban is komoly hangsúlyt fektettek a nők iránti tisztelet és megbecsülés oktatására, tematikus foglalkozásokat tartva több alkalommal az év során a nők ellen elkövetett erőszakról és gyilkosságokról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.