Jaroslaw Kaczynski egyértelmű üzenetet küldött az ukránoknak és Brüsszelnek + videó

A Jog és Igazságosság kormánypárt elnöke egy lakossági fórumon ismertette a kormány álláspontját.

2023. 09. 23. 19:48
KACZYNSKI, Jaroslaw
Varsó, 2023. szeptember 22. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke sajtóértekezletet tart a párt varsói központjában 2023. szeptember 22-én. Lengyelországban október 15-én parlamenti választásokat tartanak, amelyen a 460 tagú alsóház és a 100 fõs szenátus összetételérõl szavaznak. A voksolással egy idõben népszavazást is rendeznek a migránsok Európai Unión belüli áthelyezését célzó, kötelezõ szolidaritási mechanizmusról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatáról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésrõl. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt elnöke a szczecini látogatása során beszélt az elmúlt évek válságairól, többek között a világjárványról és a keleti határon túli háborúról. A beszéde során határozott és világos üzenetet küldött Brüsszelnek, amely nemrég behódolt az ukránok követelésének és feloldotta a gazdákat ellehetetlenítő ukrán gabonafélék importjának tilalmát. Válaszul a lengyel kormány saját hatáskörben zárta le a határait az ukrán mezőgazdasági termékek előtt, hogy megvédje a gazdákat.

Jött az ukrajnai háború, ahol valóban teljesítettük kötelességeinket, bár természetesen nem kötelességünk például tönkretenni a lengyel mezőgazdaságot…

– jegyezte meg cinikusan arra célozva, hogy mind Brüsszel, mind Kijev alapvető elvárása, hogy Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia ugyanúgy meghajoljon az ukránok előtt és feloldják a tilalmat. Ezzel azonban komoly veszélybe sodornák a hazai mezőgazdaságot. 

Az ukránok végül keresetet nyújtottak be a Kereskedelmi Világszervezetnél az említett közép-európai országok ellen. Lengyelország azóta leállította Ukrajna fegyversegélyezését, ami miatt óriási törését szenvedett a két ország kapcsolata, és minden napra jut egy-egy üzenet egymásnak.

Jaroslaw Kaczynski a fórumon leszögezte, hogy továbbra is minden kötelezettségét teljesíteni fogja a háború sújtotta Ukrajnának, de nem hajlandó olyan döntést hozni, ami a lengyel emberek érdekeivel ellentétes és veszélybe sodorja a megélhetésüket.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának elnöke (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.