időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Jaroslaw Kaczynski egyértelmű üzenetet küldött az ukránoknak és Brüsszelnek + videó

Odrobina Kristóf
2023.09.23. 19:48 2023.09.23. 19:59
Jaroslaw Kaczynski egyértelmű üzenetet küldött az ukránoknak és Brüsszelnek + videó

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt elnöke a szczecini látogatása során beszélt az elmúlt évek válságairól, többek között a világjárványról és a keleti határon túli háborúról. A beszéde során határozott és világos üzenetet küldött Brüsszelnek, amely nemrég behódolt az ukránok követelésének és feloldotta a gazdákat ellehetetlenítő ukrán gabonafélék importjának tilalmát. Válaszul a lengyel kormány saját hatáskörben zárta le a határait az ukrán mezőgazdasági termékek előtt, hogy megvédje a gazdákat.

Jött az ukrajnai háború, ahol valóban teljesítettük kötelességeinket, bár természetesen nem kötelességünk például tönkretenni a lengyel mezőgazdaságot…

– jegyezte meg cinikusan arra célozva, hogy mind Brüsszel, mind Kijev alapvető elvárása, hogy Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia ugyanúgy meghajoljon az ukránok előtt és feloldják a tilalmat. Ezzel azonban komoly veszélybe sodornák a hazai mezőgazdaságot. 

Az ukránok végül keresetet nyújtottak be a Kereskedelmi Világszervezetnél az említett közép-európai országok ellen. Lengyelország azóta leállította Ukrajna fegyversegélyezését, ami miatt óriási törését szenvedett a két ország kapcsolata, és minden napra jut egy-egy üzenet egymásnak.

Jaroslaw Kaczynski a fórumon leszögezte, hogy továbbra is minden kötelezettségét teljesíteni fogja a háború sújtotta Ukrajnának, de nem hajlandó olyan döntést hozni, ami a lengyel emberek érdekeivel ellentétes és veszélybe sodorja a megélhetésüket.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának elnöke (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.