Kiderült, mikor szállít F–16-osokat Hollandia Ukrajnának

Washington jóváhagyása is kellett természetesen.

2023. 09. 27. 16:01
RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Eindhoven, 2023. augusztus 20. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b) fogadja Mark Rutte holland ügyvivõ kormányfõ Eindhovenben 2023. augusztus 20-án. MTI/AP/Pool/Reuters/Piroschka Van De Wouw Fotó: Piroschka Van De Wouw
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kajsa Ollongren, Hollandia védelmi minisztere kedden jelentette be, hogy valamikor 2024-ben leszállítják az első F–16-os vadászrepülőgépeket Ukrajnának, írja a Politico. 

A miniszternek az MSNBC-nek adott interjújából kiderült az is, hogy Hollandia átáll az F–35-ösökre, ezért tudja végre teljesíteni vállalását Ukrajnának az F–16-osok kapcsán. Ollongren szerint az F–16-osok önmagukban nem fogják megnyerni a háborút Ukrajnának, de segíteni fogják Ukrajna légvédelmét.

Azt hiszem, a legfontosabb dolog az a jelzés, amelyet nemcsak Kijevnek, hanem Moszkvának és a Kremlnek is küldünk. Mégpedig: mi ott vagyunk.

A repülőgépek leszállításához, illetve az ukrán pilóták kiképzéséhez Washington jóváhagyása is kellett. Romániában hozzák majd létre a pilótaképző központot, de Dánia és az USA is kiveszi részét a kiképzésekből. Az Egyesült Államok e kapcsán közölte, hogy az ukrán pilóták képzése októberben kezdődik.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő (Fotó: MTI/AP/Pool/Reuters/Piroschka Van De Wouw)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.