Kiújult az erőszak Koszovóban, rendőrök vertek meg két fiatalt + videó

A sikertelen brüsszeli egyeztetés után ismét elszabadulhat a pokol a balkáni országban?

2023. 09. 15. 7:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fellángolt az erőszak Koszovóban, a helyi rendőrök két szerb fiatalemberrel szemben intézkedtek Gracsanicában. Az egyiküket úgy megverték, hogy kórházba került, míg a másikat őrizetbe vették – tudósít a Szerbiai Rádió és Televízió. A sértettek bűne állítólag az volt, hogy miután a közúti ellenőrzés során kiderült, hogy nem kötötték be a biztonsági övüket, megkérdezték, hogy a hatóság emberei miért albánul, nem pedig szerbül írják ki a bírságot. A szemtanúk szerint Andrija és Mihajlo Micics nem provokálták a rendőröket.

Ezt követően a helyi szerbek demonstráltak a városban. Több tucatnyian gyűltek össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket a történtekkel kapcsolatban. A tiltakozókkal volt Ljiljana Subarics községi elnök is, aki rámutatott: az érintett két szerb fiatalember mindössze 19 és 24 éves. A politikus hozzátette: túlzó volt a rendőrök akciója, az egyik áldozatot az orvosoknak kellett ellátniuk a kórházban. 

Még mindig a kórházban van orvosi felügyelet alatt, és amíg nem kapjuk meg az orvosi jelentést, nem tudhatjuk az állapotát. Ami a rendőrségi jelentést illeti, azt sem kaptuk meg, mert a helyi rendőrség nem adott ki közleményt, várjuk az ügyet átvevő regionális nyomozó rendőrség válaszát

– mondta Subarics.

Kiemelte, az emberek felháborodottak, és addig maradnak a rendőrőrs előtt, amíg a fiatalokat ki nem engedik.

Amíg nem látjuk a végeredményt, addig itt maradunk az emberekkel, amíg el nem engedik a fiatalokat

 – mondta Gracsanica községi elnöke.

Az eseményekre azután került sor, hogy csütörtökön Brüsszelben ismét sikertelenül egyeztetett Alekszandar Vucsics szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő. A cél a két fél viszonyának normalizálása lett volna, az Európai Unió közvetítésével. A két politikus azonban ezúttal sem tudott megegyezni a szükséges lépésekről. A Tanjug szerb hírügynökség beszámolója szerint Belgrád hajlandó volt elfogadni az EU kompromisszumos megoldását, de Pristina azt elutasította.

 

Borítókép: Állítólagos rendőrségi erőszak Koszovóban (Forrás: X/Dečani Monastery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.