időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Marokkói földrengés: ez a segítségnyújtás egy maratoni folyamat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.12. 15:39 2023.09.12. 15:49
Marokkói földrengés: ez a segítségnyújtás egy maratoni folyamat

Mintegy 112 millió dollárnak (4,4 milliárd forintnak) megfelelő összegű támogatás összegyűjtésére tett közzé sürgősségi felhívást a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) a marokkói földrengés áldozatainak megsegítése érdekében – közölte kedden Caroline Holt, az IFRC globális műveleti igazgatója.

Ebben a felhívásban százmillió svájci frankot kérünk a jelenleg legégetőbb szükségletek, beleértve a vízellátás, a higiénia és a menedéknyújtás kielégítésére. (…) Gondoskodnunk kell arról, hogy elkerüljük a katasztrófa második hullámát

 − fogalmazott az igazgató.

Elmondta, hogy az IFRC közvetlenül a földrengés után egymillió svájci frank (403 millió forint) támogatást hagyott jóvá azonnali segítségnyújtásra a marokkói vörös félholdnak a katasztrófavédelmi vészhelyzeti alapból.

Ez a sürgősségi segítségnyújtás, mint sok földrengés esetében, egy maratoni folyamat

 − fűzte hozzá.

Az észak-afrikai ország történelmének egyik legpusztítóbb, 6,8-as erősségű földrengésében elhunytak száma – a hétfő esti közlés óta változatlanul - 2862, a sebesülteké 2562, de félő, hogy mindkét szám tovább emelkedhet – áll a legfrissebb, kedd délelőtti jelentésben.

A péntek esti rengés epicentruma a Magas-Atlaszban, a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt.

Borítókép: A romokból élve kimentett emberek egyikét szállítják kórházba a földrengés sújtotta Talat N’Jaakub kisvárosból, Marrákestől délre 2023. szeptember 11-én. A szeptember 9-re virradó éjjelen pusztító, 7-es erősségű földmozgás fészkét Marrákestől mintegy hetven kilométerre, délnyugatra mérték. A halálos áldozatok száma 2862-re, a sebesülteké 2562-re emelkedett. (Fotó: MTI/AP/Europa Press/Fernando Sánchez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.