Megérkezett Mongóliába Ferenc pápa + videó

Óriási öröm a mintegy 1500 főt számláló mongol katolikus közösségnek Ferenc pápa látogatása, a hívók úgy fogadták az egyházfőt, akár egy szeretett rokont – jelentette a vatikáni sajtó tegnap. A repülőút során többek között a kínai elnöknek küldött üdvözlő táviratot, amelyre válaszul a kínai külügyi szóvivő a felek közötti partnerség fontosságát hangsúlyozta.

2023. 09. 01. 17:03
FERENC pápa
Ulánbátor, 2023. szeptember 1. Ferenc pápa köszönti a híveket Ulánbátorban 2023. szeptember elsején. Balról Giorgio Marengo bíboros, apostoli prefektus. Ferenc pápa az elsõ katolikus egyházfõ, aki látogatást tesz Mongóliában. Az ország hárommilliós lakosságának a túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi. MTI/AP/Louise Delmotte Fotó: Louise Delmotte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött Ferenc pápa 43. apostoli utazása Mongóliában, az egyházfő gépe tegnap reggel érkezett meg az ulánbátori nemzetközi repülőtérre. A protokoll szerint a repülőtéren Giorgio Marengo bíboros, Ulánbátor apostoli nunciusa fogadta. Az állami méltóságok közül Batmunkh Battsetseg, Mongólia külügyminisztere köszöntötte. A helyi közösség nevében egy népviseletbe öltözött nő fogadta, szárított joghurttal kedveskedve. A vatikáni sajtó beszámolója szerint az Ázsia szívébe tett apostoli utazás egészen más légkörben zajlik, mint a korábban megszokott látogatások.

A szerény lélekszámú, 1500 fős katolikus közösség izgatottan készülődött a szentatya fogadására. A beszámoló szerint kis katolikus közösség őszinte, hálaadó szívvel várta a szentatyát, akár az otthonukat felkereső kedves rokont. A pápa a repülőteréről az ulánbátori apostoli nunciatúra székházába érkezett, ahol gyermekek, idősek és betegek kis csoportja virágcsokorral fogadta. Az állami fogadtatásra ma reggel kerül sor Sukhbaatar főterén. A repülőút során a szentatya üdvözlő táviratot küldött minden olyan ország vezetőjének, melynek légterén áthaladt a pápai gép.

A vatikáni protokoll szerint a pápának üzenetet kell küldenie az adott ország vezetőjének, amely felett a repülőgépe elhalad, így üzenetet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek is. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő közlése szerint Ferenc pápa üdvözletét küldte, és jókívánságait fejezte ki a kínai elnöknek és népének. Arról biztosította az államfőt, hogy imáiba foglalja nemzete jólétét. Vang Ven-pin hozzáfűzte, hogy Kína kész továbbra is együttműködni a másik féllel a konstruktív párbeszéd folytatásában, a megértés fokozásában, a kölcsönös bizalom kiépítésében, és kész előrelépni a kapcsolatok javításának folyamatában.

Borítókép: Ferenc pápa köszönti a híveket Ulánbátorban 2023. szeptember elsején. Balról Giorgio Marengo bíboros, apostoli prefektus. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában. Az ország hárommilliós lakosságának a túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi (Fotó: MTI/AP/Louise Delmotte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.