Női alelnököt választana Trump? – íme a lista az esélyesekről

A 77 éves egykori elnök szerint nem Biden korával, hanem szellemi képességeivel van probléma.

Forrás: NBC News2023. 09. 17. 10:23
TRUMP, Donald
National Harbor, 2023. március 5. Donald Trump volt amerikai elnök a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2023. március 4-én. A konferenciát évenként megrendezi az Amerikai Konzervatív Unió befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tetszik ez az irány, de azt tudom mondani, hogy a legalkalmasabb jelöltet fogjuk választani” – fogalmazott Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök az NBC News hírcsatorna azon kérdésére, hogy női alelnököt szeretne-e választani 2024-es elnöksége esetén.

Hozzátette: 

Ugyanakkor nem hiszem, hogy jelenleg az alelnökválasztáson kellene agyalnom, most a győzelemre koncentrálok.

Hamar meg is indultak a találgatások arról, hogy vajon kit választhatna Trump. 

Az egykori elnököt éppen a múlt héten biztosította támogatásáról Kristi Noem, Dél-Dakota kormányzója, akit Trump „fantasztikusnak” nevezett. Igaz, Noem a tavalyi félidős választásokat követően még szkeptikus volt az egykori elnök 2024-es indulása kapcsán.

Tovább bonyolítja Noem helyzetét, hogy nemrégiben olyan pletykák láttak napvilágot – nem kedvezve egyes szavazók megnyerésének –, hogy a háromgyermekes édesanya viszonyt folytat Corey Lewandowskivel, Trump egykori kampányvezetőjével.

Lehetséges jelöltként tartják számon Sarah Huckabee Sanderst, Arkansas állam kormányzóját is, aki korábban Trump sajtófőnöke is volt a Fehér Házban. Sanders Noemmel ellentétben hű szövetségese maradt a korábbi elnöknek.

Ugyancsak kibillenthetetlen támogatónak bizonyult Kari Lake, Arizona állam korábbi kormányzójelöltje. Lake aktívan támogatja a Trump-kampányt. Tavasszal Magyarországra is ellátogatott a CPAC Hungary eseménysorozatra, akkor a lapunknak adott interjúban arról is beszélt, hogy elfogadná-e, ha Donald Trump alelnöknek kérné fel.

Nem tudom, hogy Trump elnök hogyan fog dönteni. Ugyan meglehetősen gyakran beszélek vele, de ez eddig sohasem került szóba. Én most az arizonai bírósági harcomra fókuszálok, míg ő azt teszi, amit neki kell. Nem látok a jövőbe, de abban biztos vagyok, hogy az, akit végül Trump elnök maga mellé választ, segíthet neki újra naggyá tenni Amerikát.

– fogalmazott Kari Lake.

Donald Trump az NBC Newsnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a Fehér Ház elhagyása előtt egy üzenetet hagyott Joe Biden elnök asztalán – fenntartva az 1989 óta érvényben lévő hagyományt. „Sokat gondolkoztam azon, hogy mit írjak neki, de végül egy kedves üzenetet hagytam” – fogalmazott.

Hozzátette: „szerettem volna, hogy jó munkát végezzen, még akkor is ha politikailag nem értünk egyet”.

Joe Biden is elismerte, hogy elődje – aki beiktatási ceremóniáján nem vett részt – egy „kifejezetten nagyvonalú levelet hagyott hátra”. Azt azonban már ő sem feszegette, hogy mi állt a levélben, mondván „ez személyes ügy”.

Trump Biden elnök korát is megemlítette az interjúban, a jelenlegi amerikai elnök a történelem legidősebb hivatalban lévő vezetője. 

A 77 éves Trump szerint azonban nem Biden korával, hanem szellemi képességeivel van probléma. 

Azt is megjegyezte, hogy ő több kognitív tesztet is elvégzett, és mindent rendben találtak, ezért sürgette, hogy Bidennel is végeztessenek el egy hasonló tesztet.

A teljes Donald Trump-interjú vasárnap este kerül adásba, ebben az egykori elnököt a Joe Biden fia, Hunter Biden elleni vádemelésről is kérdezték. 

A republikánus politikus szerint kétféle igazságügyi rendszer létezik, és amíg Bidenék mindent megúsznak, őt a kezdetek óta vizsgálatokkal bombázzák.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2023. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.