időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo
Kari Lake amerikai kormányzójelölt ellenzi Ukrajna további támogatását

„Európa többi országának példát kellene vennie Magyarországról”

Wittich Zoltán
2023.05.04. 05:04 2023.05.04. 10:01
„Európa többi országának példát kellene vennie Magyarországról”

„Nem támogatom, hogy Ukrajnának további pénzügyi támogatást, lőszereket vagy harckocsikat küldjünk, én a békét támogatom” – szögezte le a lapunknak adott interjújában Kari Lake. Az Arizona állambeli republikánus politikus mintegy harmincéves újságírói múltját hátrahagyva tavaly a dél-nyugati állam kormányzóválasztásán indult, Donald Trump támogatásával. A rendkívül szoros versenyben alulmaradt Kari Lake bíróságon vitatja a választást, szerinte elcsalták azt. A keresztény nézeteket valló kétgyermekes édesanyát mindemellett sokan Donald Trump egyik lehetséges alelnökeként tartják számon.

– Hogyan érzi magát Magyarországon, és milyen várakozásokkal érkezett ide?

– Magyarország csodálatos hely, ám odahaza a média mégis előszeretettel támadja Orbán Viktort. Noha nem régóta vagyok politikus – mintegy harmincéves újságírói múltamat hagytam hátra –, azt már ilyen rövid idő alatt megtanultam, hogy akit a globalista média támad, az gyakran valójában valami egészen jót igyekszik elérni. Amikor elkezdtem utánanézni a magyar miniszterelnök munkásságának, rájöttem, hogy valami hasonlót próbál megvalósítani, mint amit Donald Trump tett, vagyis az ország érdekeit helyezi előtérbe. Ahogy 2016 után Donald Trump az Amerika First (Amerika az első) szemléletével elkezdte újjáépíteni az országot, Orbán Viktor egészen hasonlóan cselekszik Magyarország vonatkozásában. És ennek tudatában már magyarázatot is nyer, hogy a propagandát harsogó csatornák miért is támadják őt. Hiszen a globalista állásponttal szemben Orbán Viktor és kormánya az állampolgárok, a családok, a gyermekek érdekét képviseli. Örülök, amikor azt látom, hogy Trump elnök is hasonló törvényeket szorgalmaz a következő elnöki ciklusáért indulva.

Azzal, hogy ellátogattam Magyarországra, testközelből láthatom, ahogy ezek a törvények működnek. Gyerekek és családok önfeledten sétálnak az utcákon, ami szülőként fantasztikus érzés, de ezt sok amerikai városban már nem látni. Sőt, gyakran a fiatal pároknak már a házasodás és a gyermekvállalás is komoly nehézségekbe ütközik.

Éppen ezért örülök, hogy a magyar kormány erre itt lehetőséget biztosít, és olyan környezetet hozott létre, ahol könnyebb gyermeket vállalni és felnevelni. Az önök országa előtt fényes jövő áll, Európa többi országának példát kellene vennie Magyarországról.

– Hazánkba a CPAC Hungary eseménysorozatra érkezett, az idei konferencia jelmondata „Együtt erő vagyunk”. Miért tartotta fontosnak, hogy felszólaljon a rendezvényen?

– Igazán hálás vagyok, hogy már több CPAC konferencián is felszólalhattam, ugyanis ezek a rendezvények mindig remek lehetőséget biztosítanak a hasonlóan gondolkodók számára, mindazoknak, akiknek fontos az országuk jövője, és akik olyan törvényeket szeretnének, amelyek megoldást jelentenek korunk kihívásaira. Amerikában például a nyitott határok okozta migrációval, kábítószerkrízissel, a fiatalokat érő különböző manipulációs kísérletekkel, a rendőrség több nagyvárosban történő leépítésével és hajléktalanválsággal is küzdünk. Azt tapasztaljuk, hogy a globalisták és a baloldal pedig csak tovább súlyosbítja ezeket a problémákat, míg a megoldás konzervatív nézőpontból érkezhet. A CPAC erről szól, annak a kifejezése, hogy milyen világot szeretnénk a mostani helyett. Úgy látom, hogy a Magyarországon meghozott törvények kijelölték ezt az utat, és ez működik. Ez a tengerentúlon Donald Trump elnöksége alatt is működött, és azon kell dolgoznunk, hogy mihamarabb vissza is térjünk ahhoz, mielőtt még az országunk összeomlana.

Kari Lake
„Bátor lépés volt Orbán Viktortól, amikor felkínálta Budapestet egy béketárgyalás helyszínéül”. Fotó: Teknős Miklós

– Magyarországon létezik egy gyermekvédelmi törvény, amelyhez hasonlót nemrég Florida államban is elfogadtak. A magyar törvény a gyermekek szexuális nevelését védi, a szülőkre bízva azt. Mindezt azért, hogy megelőzze az LMBTQ-mozgalom iskolákban való megjelenését. Mit gondol az LMBTQ-mozgalom iskolai térnyeréséről?

– Az iskoláktól szülőként azt várjuk, hogy a lehető legjobb képzést nyújtsák, és ez nem csak a hagyományos ismereteket jelenti. Kormányzóként az egyik javaslatom éppen egy olyan reform volt, amely segíti a fiatalokat helytállni a való életben. De az iskolákban rájuk erőltetett nézeteknek semmi keresnivalójuk ezekben az intézményekben, szülőként nem tudom támogatni ezt az „agymosást”. Sőt ha valaki a munkahelyén kezd el beszélni a szexualitásáról, kirúgják vagy minimum figyelmeztetik. Ha ez ott helytelen, akkor az iskolákban különösen az. A gyermekeinket az iskolában a jövőre kell felkészíteni, de az ilyen nézetek sulykolása ezt nem segíti elő.

Támogatom a gyermekvédelemmel kapcsolatos törvényeket, mert lesújtónak találom, hogy egy kisfiú elmegy az iskolába, majd ott azt mondják neki, hogy akár kislány is lehetne, és viszont. Ez őrület.

Nem gondolom, hogy bármely szülő támogatná ennek megjelenését az iskolákban, egy olyan intézményben, ahol a gyerekeken egyébként is nagy a nyomás, és ahol éppen próbálják megtalálni a helyüket a világban. Ám mindezt kihasználni, és olyan irányba terelni a fiatalokat, hogy megváltoztassák a nemüket, műtéten essenek át és sterilizálják magukat azelőtt, hogy ezeket a döntéseket valóban ők hoznák meg érett hozzáállással, az kegyetlenség. Így szülőként ellenzem ezt, sőt támogatom, hogy azokat az orvosokat, akik nemváltó műtétet végeznek el gyermekeken, életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék.

– Magyarország határos Ukrajnával, ahol jelenleg háború dúl, az Egyesült Államok pedig a humanitárius és pénzügyi támogatás mellett katonai felszereléssel is támogatja Ukrajnát. Hogyan látja az orosz–ukrán háborút, és milyen lépéseket tenne a konfliktus lezárására?

– Bátor lépés volt Orbán Viktortól, amikor felkínálta Budapestet egy béketárgyalás helyszínéül. A magyar miniszterelnök a beszédeiben folyamatosan a tűzszünetre, a béketárgyalásokra és a háború lezárására sürget. Donald Trump ugyancsak a békéről beszél. Érdekes módon a globalisták a háború fokozásáról és a belevonódásról értekeznek, holott az emberek nem ezt akarják. 

A háborúba sodródás biztosan nem az, amit tennünk kellene. Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt tárgyalóasztalhoz kellene ültetni, és lehetőséget kellene találni a konfliktus azonnali rendezésére.

De mivel a jelenlegi elnök ezer szállal kötődik az ukránokhoz az igencsak megkérdőjelezhető üzleteivel, nem bízom abban, hogy Joe Biden Amerika szempontjából helyes döntést hozna.

– Támogatja fegyverek és pénzügyi segélyek Ukrajnába küldését?

– Nem támogatom, hogy Ukrajnának további pénzügyi támogatást, lőszereket vagy harckocsikat küldjünk, én a békét támogatom. Arizonában élek, ahol a nyitott határok miatt milliók árasztják el az országot illegálisan. Néhányuk munkát keres, mások bűnözésből élnek. A drogkartellek eközben kábítószereket csempésznek be az országba fiatalok halálát okozva. Én azt szeretném látni, hogy az országunk a határvédelembe fekteti a pénzt.

De Joe Biden jelenleg a harmadik világháború felé vezet minket. És sajnos Magyarország rengeteget szenved ettől. A lelkiismeretem azt mondja, hogy tárgyalásokra és békére van szükség az orosz és az ukrán vezető között.

Kari Lake
Kari Lake, korábbi republikánus arizonai kormányzójelölt 2023. május 3-án (Fotó: Teknős Miklós)

– Ha már Biden elnököt és az amerikai déli határt emlegeti: a tervek szerint Joe Biden mintegy 1500 aktív szolgálatot teljesítő, fegyvertelen katonát készül küldeni az amerikai–mexikói határra az illegális migráció megfékezése céljából. Mit gondol erről?

– Arizonában bátor határvédelmi javaslatot alkottunk meg, amely az államok kezébe helyezné a határok védelmet. Az ötven tagállam nem szolgája a szövetségi kormányzatnak, amely jelenleg tönkreteszi az országunkat. 

Joe Biden kicsit elkésett azzal, hogy katonákat vezényeljen a határhoz, de most hátralépek egyet, támogatom a katonáinkat, és remélem, hogy Biden arra kéri majd őket, állítsák meg azokat, akik illegálisan lépnék át a déli határt, hogy állítsák meg a drogkartelleket.

Bár Bident ismerve ezt is el fogja szúrni, hiszen eddig bármibe kezdett, az pusztító volt.

– Mit szólt, amikor megtudta, hogy a regnáló elnök Kamala Harris alelnökkel újra közösen indul a 2024-es elnökségért?

– Mi más választásuk lett volna? Ha nem indulnak, akkor beismerik a teljes kudarcot. Indulniuk kell, bár szerintem Bidenék veszíteni fognak, noha a választások tisztasága odahaza megkérdőjelezhető. Én Arizonában még mindig a bíróságon harcolok az igazamért.

– Utolsó kérdésemmel a jövőbe tekintenék. Donald Trump támogatását élvezte az arizonai kormányzóválasztáson, és most sokan azt rebesgetik, hogy ön lehetne Trump második elnöksége idején az alelnök. Elfogadna egy ilyen felkérést?

– Ezek csak szóbeszédek, nem tudom, hogy Trump elnök hogyan fog dönteni. Ugyan meglehetősen gyakran beszélek vele, de ez eddig sohasem került szóba. Én most az arizonai bírósági harcomra fókuszálok, míg ő azt teszi, amit neki kell. 

Nem látok a jövőbe, de abban biztos vagyok, hogy az, akit végül Trump elnök maga mellé választ, segíthet neki újra naggyá tenni Amerikát.

Borítókép: Kari Lake, korábbi republikánus arizonai kormányzójelölt (Fotó: Teknős Miklós)

CPAC Hungary 2023

„Isten áldja Magyarországot!” – Kemény üzenetet küldött a lengyel miniszterhelyettes + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.