Politico: A Scholz-kormánynak befellegzett

A liberális brüsszeli hírügynökség hosszú elemzésben összegzi a német kormány eddigi teljesítményét.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 11:10
ARGENTINA-GERMANY-DIPLOMACY-SCHOLZ Fotó: LUIS ROBAYO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Olaf Scholz még két évig hivatalban van, kormányának befellegzett, az ambiciózus program elvérzett – írja velősen a brüsszeli Politico hírügynökség. A baloldali portál hosszas elemzésben boncolgatja a Scholz-kormány eddigi teljesítményét, finoman fogalmazva sem túl derűlátóan, ami a kancellár jövőjét illeti. Mint írják, azt már a kormány megalakulásának első pillanatában lehetett tudni, hogy a hosszú évtizedek óta első „közlekedésilámpa-koalíció” nem lesz mentes a belső vitáktól, azonban ez idáig úgy tűnik, hogy szinte semmit nem tudtak végigvinni a programjukból.  

A partnerek, különösen a Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek a belső égésű motorok jövőjétől kezdve a gazdaságpolitikán, a költségvetési megszorításokon és a jóléti reformokon át mindenen összevesztek

− ecseteli a liberális hírügynökség. 

A német kormány egyik vesszőparipája az ukrajnai háború kirobbanását követően, a Bundeswehr gatyába rázása elképesztő, százmilliárd eurós összegből továbbra sem vette kezdetét, Berlin pedig jócskán elmarad célkitűzéseitől a védelmi kiadások terén. Ugyanakkor vannak olyan pontok, ahol kompromisszumra találnak a szövetségesek – noha az egyetértés itt sem tart sokáig. Remek példa erre a gyermekjóléti reform, melyet a Zöldek szorgalmaztak, meg is született a megállapodás, csakhogy jóval a kívánt költségvetés alatt – 12 milliárd euró helyett mindössze 2,4 milliárd euróból. 

A kormány sikertelensége miatt a belső feszültségek is egyre csak növekednek. 

Idén februárban például Robert Habeck, a Zöldek energiaügyi minisztere és Christian Linder pénzügyi tárcavezető veszett össze annyira, hogy áttértek a levélben történő kommunikációra, és keresztnevük helyett hivatalos megszólítást alkalmaztak egymással szemben. Emellett jellemző az is, hogy a koalíciós partnerek nyilvánosan sértegetik egymást, valamint azzal vádolják a másikat, hogy nem tartják be a megállapodások rájuk eső részeit. 

A Scholz-kormány alkalmatlanságát a választók is jól látják: a YouGov közvéleménykutató-cég friss felmérése szerint a németek mintegy háromnegyede nem elégedett a koalíció kormányzásával, ugyanennyien nem bíznak abban, hogy a kabinet képes megoldani az országra nehezedő legégetőbb problémákat. Olaf Scholz népszerűségi mutatója is mélyrepülésben van, 26 százalékkal ő kormányának legnépszerűtlenebb tagja.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: AFP/Luis Robayo)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.