Rémisztő videók a Saola tájfun tombolásáról Kínában

Legkevesebb egy ember életét vesztette az ítéletidőben.

Üllei László
Forrás: Magyar Nemzet2023. 09. 02. 7:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Saola tájfun elérte a dél-kínai Guangdong tartományt, és hatalmas széllel és heves esőzéssel érkezett meg Shenzen, Hongkong és Makaó közelébe. Legalább egy ember meghalt a pusztító viharban. 

Hongkong és Kína szomszédos tartományaiban pénteken több száz járatot töröltek, valamint üzleteket és iskolákat zártak be, ahogy a több mint kétszáz kilométeres széllel járó szupertájfun közeledett, és mintegy kilencszázezer embernek kellett elhagynia a veszélyeztetett területeket Guangdong és Fujian tartományokban.

Ám ahogy a dél-kínai tengerparti területek felkészültek a vihar érkezésére, a Saola besorolását még szombaton hajnal előtt leminősítették, miután a tájfun elhaladt Hongkong mellett anélkül, hogy közvetlen csapás érte volna a pénzügyi központot.

A kínai hatóságok szerint a Saola elérte a partot Guangdong Zhuhai városában, ahol a szél körülbelül 160 kilométer per órára lassult, és várhatóan tovább gyengül majd, ahogy Kína déli partvonala mentén halad. 

A helyi média arról számolt be, hogy egy ember meghalt Guangdong Sencsen városában, miután egy fa kidőlt és nekiütközött a járművének. A vasúti járatokat Guangdongban helyi idő szerint reggel 8:30-tól fokozatosan újraindították – közölte a vasúti szolgáltató. 

A gyengülés ellenére Saola továbbra is hatással lesz a régióra az erős szél és esőzések miatt. A shenzeni helyi média arról számolt be, hogy Saola szombat reggel hagyta el a várost, és a figyelmeztetéseke esőriadóra minősítették, akkor is a lakosságnak továbbra is azt tanácsolták, hogy maradjanak a lakásaikban.

Hongkongba is heves esőzéssel érkezett meg a vihar, és csak pusztítást hagyott maga után, embereket kapott fel a szél, rengeteg fát tépett ki, megrongálta a város sok épületét, és utcatáblákat tépett le.

Borítókép: Hongkongban fákat csavart ki a Saola tájfun (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.