Sikerült a mentőakció: magyar segítséggel kijutott a török barlang mélyéből a bajba jutott amerikai + videó

A magyar csapat is biztonságban elérte a felszínt.

2023. 09. 11. 22:33
null
Anamur, 2023. szeptember 11. Az olasz nemzeti hegyimentõ szolgálat (CNSAS) tagjai hordágyon viszik Mark Dickey amerikai barlangkutatót a Törökország déli részén fekvõ Taurus-hegységben található Morca-barlangban 2023. szeptember 11-én. Dickey egy nemzetközi barlangkutató expedícióval augusztus végén indult útnak, de a barlangász pár nap múlva gyomorvérzés miatt válságos állapotba került. A barlangászon 1040 méter mélyre lejutva életmentõ beavatkozásokat kellett végezni, erre elsõként a Magyar Barlangi Mentõszolgálat volt képes. A négyfõs magyar egészségügyi csapathoz azóta csatlakoztak horvát, olasz, bolgár és szlovén mentõk is, valamint egy húszfõs magyar egység is. A barlangi mentések történetében világrekordnak számít az ilyen mélységben végrehajtott akció. MTI/AP/CNSAS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok megfeszített munkája után hétfő este sikerült felszínre hozni Mark Dickey amerikai barlangászt, aki a dél-törökországi Morca-barlangban, több mint ezer méter mélyen lett rosszul, még szeptember elején.

A férfit néhány nappal ezelőtt egy magyar orvos operálta meg a mélyben. – Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amelyek  között dolgozni tud – nyilatkozta akkor Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője. A csapat szakmai munkáját dr Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa vezette.

Jelentkezésükből kiderült, már a magyar csapat is biztonságban van, már vasárnap szerencsésen felértek a felszínre. 

„Érkezésükkor Mark súlyos, életveszélyes állapotban volt. Az életmentő orvosi beavatkozás során megkezdték gyomrának nagy dózisú gyógyszeres védelmét, elkezdték a véralvadási faktorok helyreállítását és másnap, amikor a török szervek által biztosított vér és vérkészítmény megérkezett transzfúziót is kapott. A terápiát barlangi körülmények közt, egy hideg, alapvetően párás és poros közegben kellett lefolytatni – olyan tábori körülmények között, hogy a vér előmelegítését is csak tábori benzinfőzőn langyosított vízben tudták megoldani. 

 

A kezelésnek köszönhetően Mark lábra állt, panaszai javultak, és pár nap múlva már az az ötlet is reálisnak tűnhetett, hogy a felszínre jutáshoz nem biztos, hogy kell hordágy.

 

Zudi napokig 0-24-ben a sérült mellett maradt, nem csak a vitális paramétereit monitorozta, nem csak a gyógyszeres kezeléseket végezte, de a lelket is próbálta tartani Markban és az aggódó társakban. Péntekig maradt a beteg mellett, amíg le nem váltotta az időközben megérkező hivatásos olasz kontingens orvosa. A betegátadás után a csapat ezen része el tudott indulni a felszín felé” – számoltak be a különleges küldetésükről honlapjukon

Dickey szeptember 2-án lett rosszul, gyomorbélrendszeri vérzést kapott egy nemzetközi expedíció során, amelyen három amerikai, négy török, egy magyarországi és négy romániai (kolozsvári) magyar társa kísérte – emlékeztetett az MTI. Mentésére nemzetközi mentőakció indult, ebben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár, szlovén és lengyel csapatok is részt vettek.  

 

A barlangi mentések történetében világrekordnak számít az ilyen mélységben végrehajtott akció.

 

Borítókép: Az olasz nemzeti hegyimentő szolgálat (CNSAS) tagjai hordágyon viszik Mark Dickey amerikai barlangkutatót a Törökország déli részén fekvő Taurus-hegységben található Morca-barlangban 2023. szeptember 11-én. (Fotó: MTI/AP/CNSAS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.