Kázmér 2024. március 4.
logo

Szergej Lavrov: Amerika háborút folytat ellenünk

Magyar Nemzet
2023.09.17. 15:29
 Szergej Lavrov: Amerika háborút folytat ellenünk

„Az Egyesült Államok irányítja az ukrajnai katonai akciókat” – idézte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz Rosszija–1 televíziós csatorna egyik műsorában elhangzott mondatát a TASZSZ, orosz állami hírügynökség.

A politikus hozzátette: 

Akármit is mond Washington, ő irányítja ezt a háborút, miként fegyvereket, lőszert, hírszerzési információkat, műholdas adatokat szállít és így háborút folytat ellenünk.

Lavrov nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy Amerika nagy hatótávolságú rakéták küldését is fontolja Kijevnek, ám szerinte azok „nem fogják megváltoztatni az Ukrajnában zajló események lényegét”. 

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő héten az ENSZ Közgyűlésére és Washingtonba is ellátogat. Az államfő vélhetően igyekszik majd arra használni az egyesült államokbeli körútját, hogy felszólítsa a világ vezetőit, támogassák Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban.

A politikusnak a kongresszust is meg kell győznie, ugyanis Joe Biden amerikai elnök éppen egy 24 milliárd dolláros katonai és humanitárius segély elfogadásán dolgozik a törvényhozással.

Kijev mindemellett abban is reménykedik, hogy Washingtontól megkapja a régóta kért nagy hatóválságú, ATACMS néven ismert taktikai rakétarendszert.

Úgy tűnik a politikusnak nem kell mindenkit meggyőznie, ugyanis néhány republikánus szenátor levélben fordult Joe Bidenhez, hogy bocsássa Kijev rendelkezésére a rakétarendszert. A politikusok azzal érveltek, hogy „minden további várakozás csak aláássa az amerikai nemzetbiztonsági érdeket és kibővíti a konfliktust”. Levelük alapján a szenátorok tisztában vannak azzal, hogy Kijev a rakétával az orosz logisztikai pontokat, drónközpontokat, katonai hajókat támadna, bár szerintük csak az elcsatolt ukrán területeken – a háborúban álló ország eddig mást sejtetett.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án (Fotó: MTI/EPA pool/Adi Weda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.